23.2 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

Potpisan Temeljni ugovor

NAJČITANIJE

- Advertisement -

PODGORICA – U Podgorici je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, saznaje Tanjug u SPC.

Temeljni ugovor potpisali su Patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović.

- Advertisement -

Pored Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ministra pravde u Vladi Crne Gore Marka Kovača, potpisivanju su prisustvovali i episkopi sremski Vasilije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Filaret, zahumsko-hercegovački Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsednik Vlade Vladimir Joković i ministri za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Da je sporazum potpisan potvrdio je i Abazović na Telegram kanalu gde je objavio fotografiju sa potpisivanja, na kojoj se vide patrijarh srpski Porfirije i Abazović dok potpisuju ugovor.

Abazović: Potpisivanjem Temeljnog ugovora poslata poruka mira i tolerancije

- Advertisement -

PODGORICA – Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da mu je čast i zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na lep i dostojanstven način doveden do kraja proces koji je, kako je kazao, predugo trajao.

„Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja, žao mi je što se nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava. Srećni smo i zadovoljni ako smo tome danas doprineli”, rekao je Abazović nakon potpisanog Temeljnog ugovora, prenosi Tanjug.

On je pritom poželeo toplu dobrodošlicu patrijarhu SPC Porfiriju.

On je kazao da veruje da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da okrećemo novi list i da se okrećemo novim izazovima, koji ne fale u našem društvu i okruženju, ali sve sa željom da gradimo društvo jednakosti, pravde, i da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima.

„To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska, i verujem da smo danas stavili tačku na jedan izazov koji je stajao pred nama”, rekao je Abazović u video poruci sa potpisivanja Temeljnog ugovora SPC.

Istakao oje da je ponosan na učinjeno i zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.

„Verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti, da konstatujemo neke dobre, lepe stvari, a da ćemo svi zajednički, sa funkcija koje obavljamo, biti spremni da se založimo za društvo tolerancije, pomirenja i društvo koje zajednički baštini vrednost različitosti kao deo našeg sveukupnog bogatstva”, kazao je premijer.

Istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je bio u prilici da jedno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo „zatvorimo na lep, primeren, dostojanstven način, i u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje”.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti