Postignut sporazum u Briselu o ograničavanju cene ruske sirove nafte

Obavezno pročitajte

BRISEL – Članice Evropske unije postigle su danas sporazum o ograničavanju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, što je ključni korak u sklopu zapadnih sankcija čiji je cilj da se svetsko tržište nafte preuredi tako da cene „crnog zlata” ne divljaju i da se Rusiji oteža finansiranje njenog rata protiv Ukrajine.

Nakon brojnih pregovora u poslednji čas, predsedništvo Evropske unije na čijem je čelu Češka, pustilo je tvit u kojem piše da su „ambasadori (EU) upravo postigli sporazum o ograničavanju cene ruske nafte koja se transportuje morem”.

- Advertisement -

Odluka, međutim, mora dobiti zvaničnu pisanu potvrdu, ali se očekuje da će ona biti doneta.

Evropa je morala da zaključno sa današnjim danom utvrdi sniženu, ograničenu cenu koju će druge zemlje plaćati, s obzirom da na snagu stupa evropski embargo na rusku naftu koja se transportuje morem, a stupa i zabrana osiguranja takvog snabdevanja, preneo je Tanjug.

Ograničenje cene ruske nafte „gura” Grupa sedam najrazvijenih zemalja (G7), koja treba tu cenu i da odobri, ima za cilj da predupredi situaciju u kojoj ruska nafta potpuno nestaje sa svetskog tržišta, jer bi to moglo dovesti do novog divljanja cena energije i dodatnog skoka inflacije.

Sporazum je dugo odlagan zbog Poljske, koja je želela da ograničena cena bude postavljena što niže, ali nakon 24 sata promišljanja tokom kojih su ostale članice EU signalizirale da će podržati sporazum, Varšava je u petak uveče ustuknula i dala svoj pristanak.

Ograničena cena od 60 dolara za barel blizu je trenutne cene koja se plaća za rusku sirovu naftu. Ona je nedavno pala na manje od 60 dolara.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu