Posle Lukašenka, Vučić izdao i brata Sija

Obavezno pročitajte

Vučić izdaje redom

Vučić je sporazumom koji je juče u Vašingtonu potpisao okrenuo leđa Kini i svom „bratu Siju“. Najveći ekonomski i geopolitički takmac SAD i Evropske unije i najveći trn u oku jeste upravo Kina, a ovim ugovorom Srbija će 5G tehnologiju, čiji je glavni proizvođač upravo Kina, zabraniti.

– Obe strane će zabraniti korišćenje 5G opreme koja se nabavlja od nepouzdanih prodavaca u svojim komunikacionim mrežama. Ukoliko takva oprema već postoji, obe strane će je ukloniti u doglednom vremenu – navodi se u ugovoru o Ekonomskoj normalizaciji koji su juče u Beloj kući potpisali Vučić i Hoti.

- Advertisement -

Ovim se rat između Kine i SAD i trka ko će dominirati na tržištu 5G tehnologije prelomio izgleda na Srbiji. A Vučić se potpisivanjem ovog sporazuma ponovo povinovao interesima jačeg, ne razmišljajući o ekonomskim posledicama ovog poteza.

Pod pritiskom SAD, neke zemlje su prestale da koriste Huawei telefone ili su naložille svojim kompanijama da izbegavaju Huawei tehnologije. Telekom Srbija, međutim, trenutno radi na projektu sa kineskom kompanijom Huawei na projektu koji košta 150 miliona evra, a koji treba da obezbedi brzi internet u Srbiji.

Napravljen je i sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije Huawei koji predviđa uvođenje inteligentog video nadzora u Srbiji. Ima preko 70 lokacija na kojima su postavljene Huawei kamere sa tehnologijom prepoznavanja lica, a prema pojedinim očekivanjima trebalo bi da ih bude oko 1.000 na oko 800 lokacija u Beogradu.

Šta će se nakon ovog zaokreta u ugovoru dogoditi sa kineskim tehnologijama u našoj zemlji nije jasno.

– Zabranom upotrebe 5G opreme, a jasno je da se to odnosi na Huawei, „nezavisni i suvereni“ Vučić na zahtev Amerike okreće leđa Kini, jednom od najvećih strateških partnera Srbije, koja dosledno brani poziciju Srbije u SBUN i ne priznaje nezavisnost Kosova. Apsurd servilnosti – napisao je na svom nalogu predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Prema ugovoru je predviđeno da će, kako kosovska tako i srpska strana, 5G opremu morati da uklone u što kraćem vremenskom roku. Ovo se indirektno odnosi i na kamere koje je proizveo upravo Huawei, a koje su postavljene širom srpske prestonice.

Čak ni sva kineska ulaganja u Srbiju nisu bila dovoljna pred željom Trampove administracije da iz Srbije protera ono što u svojoj kampanji protiv kineske tehnologije koju nazivaju „industrijskom i intelektualnom krađom i špijunažom“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu