11.9 C
Belgrade
četvrtak, 21 oktobra, 2021

PORUKA VUČIĆU: Tepsija ribe ili baklava, svejedno, Kosmet nije na prodaju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Redžep Tajip Erdogan nedavno je poručio „Gde god postoje potlačene države, mi smo tu da pomognemo, a jedna od ovih zemalja je Kosovo, pokušavamo da radimo na povećanju broja zemalja koje priznaju Kosovo”, najavivši diplomastsku ofanzivu za priznanje nezavisnosti tzv „Kosova“. Prvi cilj turskog predsednika može biti da utiče na stav Indonezije budući da je ona najveća islamska država koja nije priznala Kosovo, kao i na Tunis, Maroko i Alžir. Drugi cilj je, kako je najavio, da se predupredi odustajanje nekih zemalja od povlačenja priznanja takozvanog Kosova, kako bi u perspektivi za nezavisnost bila obezbeđena podrška dovoljnog broja država u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Neskrivena želja Turske da dominira regionom odavno nikoga ne iznenađuje, kao ni Erdoganov stav o „kosovskoj nezavisnosti“, tim pre što je Turska 2008. godine bila druga država na svetu koja je zvanično priznala nezavisnost. Poslednjim izjavama, samo je potvrđena teza da je „kosovsko društvo“ jedno od okosnica turske strategije na prostoru Balkana.

Ako nas sve gore pobrojano ne iznenađuje, pa politiku Turske polazeći od njihovih interesa možemo nazvati očekivanom i normalnom, to svakako ne možemo reći za ono što rade predsednik, Vlada i ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije. Umesto žestoke reakcije srpske diplomatije, uključujući proterivanje turskog i povlačenje našeg ambasadora, Aleksandar Vučić je krenuo u ofanzivu protiv zdravog razuma kako bi nas ubedio da su nam, uz Nemačku i Angelu Merkel, i Turska njen predsednik veliki prijatelji.
Pre nekoliko dana svečano je otvoren Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru što će nesumnjivo imati dalekosežne štetne posledice na stabilnost Srbije.

- Advertisement -

Da internalizacija „pitanja Sandžaka“ nije daleko, pootvrdili su nam beogradski mediji najavljujući da će predsednici Srbije i Turske osim o nastavku ekonomske saradnje razgovarati o tri važna spoljnopolitička pitanja, „pitanjima Kosova, Republike Srpske i Sandžaka“??
Međutim, sve ozbiljne teme pale su u zaborav kada je predsednik Aleksandar Vućić iz Ankare egzaltirano objavio da ga je Erdogan ne samo izveo na ručak, već da je, van svakog protokola, počašćen fildžanom čaja i pravim turskim baklavama što je nesumnjivo potvrda ogromnog srpsko-turskog prijateljstva i međunarodnog ugleda srpskog diktatora.

Ne znam da li je tačno da je Miloš Obilić pred Kosovsku bitku rekao da Srbija nije šaka zobi da je pozoba svaka vrana koju vetar nanese, ali znam da onaj ko pomisli da Kosovo i Metohiju, Rašku oblast ili bilo koji drugi deo Srbije može prodati i predati za ručak i tepsiju baklave, ne može i neće proći bolje od Murata.

U Beogradu, Pokret Ljubav Vera Nada
19.9.2021. Nemanja Šarović

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti