21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

PORUKA PUTINA SLOBODARSKOM SVETU: Petar Veliki je jačao Rusiju i vraćao joj teritorije – nama je palo da radimo isto

NAJČITANIJE

- Advertisement -

VLADIMIR Putin je u razgovoru sa grupom mladih preduzetnika uporedio svoju Rusiju sa Rusijom Petra Velikog.

Prvo im je rekao da je uloga moderne Rusije da „vrati i ojača“ nacionalni suverenitet i teritorije.

- Advertisement -

„Samo što sam bio na izložbi posvećenoj Petru I. Gotovo da se ništa nije promenilo… Petar je Severni rat vodio 21 godinu. Neki bi mogli reći da je u tom ratovanju sa Švedskom nastojao da joj nešto otkine. Ali, on nikome ništa nije otkidao, on je vraćao naše. Kada je osnovao Sankt Peterburg – nijedna država Evrope nije priznala njegovu prestonicu. Tvrdile su da je to teritorija Švedske. A tamo su od pamtiveka, zajedno sa Ugrofinskim narodima, živeli Sloveni. Ta teritorija je bila pod kontrolom ruske države. Zašto je išao tamo? Da bi vraćao. I da bi učvršćivao državu“.

Još je indikativnije ovo što je rekao u nastavku:

„Očigledno je da je i nama palo u deo da vraćamo i da učevšćujemo. A ako pođemo od ovih baznih činjenica koje čine osnovu našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti da rešimo zadatke koji su pred nama“.

- Advertisement -

Ruski lider je u ovom kontekstu upozorio:

„Svaki narod, svaka etnička grupa mora da obezbedi svoj suverenitet. Ne postoji sredina: ili je država suverena, ili je kolonija, kako god se kolonije zvale”.

Putin je uveren da kolonijalne zemlje nemaju perspektivu:

„Ako država ili grupa zemalja nije u stanju da donosi suverene odluke, ona je već u određenoj meri kolonija, a kolonija nema istorijsku perspektivu niti šansu da opstane u ovako teškoj geopolitičkoj borbi“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti