27 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

PORTPAROL EU ZAPRETIO: Srbija da ne jača dalje veze s Rusijom

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„U svetlu ruske agresije na Ukrajinu i na međunarodni poredak, Evropska unija (EU) očekuje da Srbija, kao zemlja kandidat, neće dalje jačati svoje veze sa Rusijom“, poručio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

On je na ovaj način reagovao na najavu da će Srbija potpisati ugovor sa Rusijom o gasu na tri godine.

- Advertisement -

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Stano takođe podvlači da se od zemalja kandidata očekuje da postepeno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući restriktivne mere.

– Od svih zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje se da se u potpunosti usklade sa zakonodavstvom EU i prioritetima politike, uključujući i one u „RepowerEU“ komunikaciji, koja postavlja ambiciju EU da okonča uvoz fosilnih goriva iz Rusije – naveo je portparol Evropske unije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Advertisement -

Naime, u nedelju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, istakavši da su su dogovorili da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj povoljnoj formuli, a koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu.

Srbija je, inače, zemlja kandidat za punopravno članstvo i smatra se liderom u procesu pristupnih pregovora. Međutim, za razliku od svih ostalih zemalja u evropskom kontinetu, Srbija je jedina koja nije usaglasila njenu spoljnu politiku sa odlukama EU u sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, piše RSE.

Stano podseća da EU pomaže Srbiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

– Izuzeci koje je Savet odobrio 8. aprila, a koji omogućavaju obavljanje neophodnih transakcija kako bi se zaštitio uvoz nafte i gasa od suseda EU, uključujući Srbiju i odluka da se Srbiji i drugim partnerima sa Zapadnog Balkana omogući da se pridruže budućim zajedničkim nabavkama gasa EU (i LNG i vodonik), važne su poruke EU Srbiji.

Srbija - Evropska unija FOTO: ShutterstockSrbija – Evropska unija FOTO: Shutterstock

Iz Brisela poručuju da EU radi na tome da pomogne zemljama regiona da smanje zavisnost od fosilnih goriva kao i na boljoj integraciji energetske mreže i pristupu energiji iz više izvora.

Kako navode briselski zvaničnici, početak radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska u januaru 2022. godine (za koji je EU obezbijedila bespovratna sredstva od skoro 50 miliona evra) važan je zajednički korak EU i Srbije ka obezbjeđivanju i diverzifikaciji snabdevanja Srbije gasom.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti