Porodici računi za vodu i do 50.000 dinara, u slučaj „umešan“ i poznati restoran

Obavezno pročitajte

Dok porodica u beogradskom naselju Vračar godinama dobija astronomske račune za vodu, zbog kojih im preti dužničko ropstvo, nadležne institucije Javna preduzeća Vodovod i kanalizacija i JP Infostan izuzimaju se od odgovornosti i ne čine ništa da bi se očigledan aspurd nekako rešio. Takođe ne odgovaraju na novinarska pitanja. Umesto toga, prema rečima advokata tvrde da u ovom slučaju nema njihove nadležnosti, porodici u dugovima preporučuju da plate. Dodatni paradoks je taj što se sporni vodomer vodi na pokojnu osobu.

Porodica Dimitrijević Mijaljević na Vračaru već godinama dobija račune za hladnu vodu koje je praktično nemoguće napraviti. Dok četvoročlana porodica koja dosta koristi vodu za mesec dana teško da može da potroši više od 25 kubnih metara vode, ovoj porodici stižu računi u rasponu od 90 pa sve do 600 kubnih metara. Ili u novcu od 10 do 50 hiljada dinara mesečno, a prvi prigovor napisan je još 2009. godine.

- Advertisement -

Na lice mesta su izlazile i ekipe Vodovoda koja su utvrdile da kada se isključi voda porodici Dimitrijević Mijaljević, bez iste ostaje i obližnji restoran Žuta greda. Sastavljen je zapisnik, ali ni ovo nije bilo dovoljno za konkretnu reakciju. Umesto toga, porodica je dobijala tužbe, dolazi su izvršitelji, srećom, sudije su do sada zaustavljanje naloge za izvršenje dok se ne završi proces.

Posle pisanja portala N1 o ovoj temi, porodicu je kontaktirali iz Vodovoda, došla je ekipa na teren, organizovan je i sastanak sa direktorima Vodovoda ali pomaka za sada nema.

Za vodovod je sve u redu – iako nije u redu

„Posle članka na N1 jedan od direktora je izašao na lice mesta. Rekao je da je sve u redu. Iako je šaht pod vodom, a iznad šahta je kafana Žuta greda“, kaže za portal N1 advokat porodice Siniša Mrkajić.

On navodi da su direktori nekoliko sektora JKP Vodovoda i kanalizacije na sastanku saopštili da navedeni sa ovim preduzećem nema veze:

„Iako je izmerena enromna potrošnja vode, iako je konstatovana da kada se zatvori voda porodici Dimitrijević Mijaljević bez iste ostaje i restoran Žuta greda, sve vreme direktori su me ubeđivali da je to neki kvar u instalacijama ili da vodu kupi zemlja. Rešenje je, po njima, da se sami dogovore sa JKP Infostan koje radi naplatu i koje je tužilo ovu porodicu za neplaćene račune. Oni su isticali kako nemaju veze sa tim. Sve su, kako kažu, uradili po pravilu i ne zanima ih ništa kako je građanima, već da se oni sami snalaze“.

On ističe da je bez reakcije ostala i konstatacija da su majstori dolazili i utvrdili da nema kvarova na instalacijama stana.

Zoran Mijaljević, suprug Violete Dimitrijević, kaže da se do danas ništa nije promenilo: „Osim što su nakon prvog pisanja portala N1 poslali ekipu da konstatuje nešto. Ne znam šta su konstatovali, ali računi i dalje stižu“.

Advokat Mrkajić navodi da je u jednom trenutku predloženo da se prijave za novo brojilo, ali se na istom sastanku ispostavilo da u Vodovodu nemaju pristup za novo brojilo, ne dajući objašnjenje šta to znači.

„Jedan od paradoksa je i taj što se moja klijentkinja ranije prijavila za brojilo, ali su joj rekli da od toga nema ništa dok ne plati zaostali dug, koji naplaćuje Infostan preko uplatnice“, dodaje advokat.

Tužena Violeta Dimitrijević je na suđenju izjavila da ona nema pristup šahtu gde se vrši čitanje vode, jer se ono nalazi u šanku restorana. Prema njenim rečima, računi za hladnu vodu se kreću od minimalnih osam, devet hiljada, pa do 30-40 hiljada.

„Samo jednom, taj račun je iznosio 2.000, koji je izdat posle dolaska inspekcije“, izjavila je Violeta na ročištu.

Zoran Mijaljević, izjavio je za portal N1 da su im u Beoinfo servisu rekli da ne postoji vodomer koji se vodi na njegovu suprugu.

„Nije mi jasno kako je to moguće, kako je moguće da nam onda šalju račune, ali to su nam rekli. Rečeno nam je da se vodomer vodi na pokojnog Bogoljuba Stanišića, nekadašnjeg vlasnika Žute grede“, priča nam MIjaljević.

Na suđenju je svedočio i Aleksandar Spasojević, zaposlen u Vodovodu.

On je izjavio da je u pitanju nasleđeno stanje i da nema odgovornosti Vodovoda, da nije realno da restoran troši vodu sa zajedničkog brojila i da bi trebalo da ima svoje zasebno. Međutim, kako je izjavio to je jako teško kada je u pitanju nelegalni objekat. Prema njegovim rečima ovaj slučaj je moguće rešiti sporazumom tužene i restorana ili na osnovu rešenja komunalnog inspektora.

Spasojević je naveo da je restoran izgrađen na šahtu, što je okarakterisao kao problematično, kao i da je šaht bio pun vode.

Prema njegovim rečima, svi vodomeri su evidentirani u Vodovodu. To je podsetimo, u suprotnosti sa tvrdnjom Zorana Mijaljevića koji je od Beokom info servisa dobio drugačiji odgovor.

Pokušaji da se od nadležni iz Vodovoda dobije objašnjenje kako je moguće da se ovako nešto dešava već godinama, bez reakcije u ovom preduzeću, ostali su bez odgovora.

Kontaktirani su v. d. direktora Radomir Vujadin i izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Predrag Vukašinović. I pored podsećanja i molbe za neki rok, odgovora iz ovog Javnog preduzeća nije bilo.

Sve je počelo u prošlom veku

Advokat Mrkajić prenosi ono što je direktor naplate Vodovoda rekao na sastanku: „Prema njegovim rečima bila su četiri stana na istom vodomeru od čega su se dva stana odvojila, ’80-ih godina prošlog veka. Ćerka Bogoljuba Stanišića na koga se vodi vodomer, Zorica Pantelić je kao vlasnica stana potpisala ugovor o potrošnji vode sa restoranom čija je bila vlasnica. Restoran je tada prijavljen na 35 m2 površine. Danas ima preko 300m2 na dva nivoa. Dva mokra čvora plus kupatilo, a od nedavno imaju i ketering. Ona je preminula, a prostor je izdavala u zakup. Svi ostali su nekako otišli od te potrošnje vode restorana. Restoran plaća abnormalno male račune za vodu, a prema tom ugovoru to iznosi – 23 odsto. Direktori su rekli da je nelogično da domaćinstvo plaća 77 odsto, ali da se oni sami dogovore, jer nemaju ništa sa tim“.

Kako je Infostan promenio vlasnika računa

Ozbiljni problemi počeli su 2013. godne kada je vodomer na kome su bila četiri priključka bez konsultacije, objašnjenja ili najave JKP Infostan odlučilo da vodomer prebaci na Violetu Dimitirijević. Osim toga na Violetu je prebačen i kompletni dug tog vodomera, koji je tada iznosio 1,3 miliona dinara. Ta dokumenta poseduje N1.

Promena titulara bez sravnjivanja dugovanja prethodnih korisnika zakonski ne bi trebalo da je moguće.

„Dug do tog trenutka je morao da se raspodeli, odnosno svako je od tog trenutka trebalo da ima svoj dug. Moralo bi da bude jasno i na osnovu čega je donesena ova odluka, ko je dao nalog i zašto. Ovako prava potrošača postoje samo na papiru dok su JP nedodirljiva“, kaže za portal N1 Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva koja se bavi zašitom prava potrošača.

Od tada, pa do danas stižu ogromne sume za naplatu, a Infostan je bez odgovora zašto je i kako došlo do ove promene. Infostan je pokrenuo nekoliko tužbi koje se sada vode objedinjeno.

Ovo pitanje je postavljeno i na sudu, ali je i dalje bez odgovora. U Infostanu su tuženima naveli da račune dobijaju od Vodovoda i da njih zanima samo da namire potraživanja.

Tužena Violeta je više puta odlazila u Infostan da se žali na uvećane račune, ali je dobijala odgovor da će po žalbi da rade tek kada se izmire dugovanja.

Pokušaji da se od Infostana dobiju informacije o tome kako je došlo do promene osobe na koje se vodi brojilo bez obaveštenja i sravnjavanja ranijih dugovanja, kao i da li se komuniciralo sa Vodovodom o ovom slučaju – nisu dali rezultata. Pitanja su poslata direktorki sektora pravnih poslova Sanji Nikolić i direktorki sektora naplate Sanji Gligorić.

Ovaj dugodišnji nesporazum je osim mentalno i finansijski iscrpeo porodicu Dimitrijević Mijaljević koji su do sada potrošili oko 4.000 evra.

Ovaj problem je očigledno sistemski. Uočljivo je i odsustvo želje Javnih preduzeća da reše probleme svojih potrošača jer ovaj traje 10 godina. Tužena Violeta Dimitrijević redovno plaća račune za komunalije i do sada nije imala sličnih problema. Da li će jedna porodica biti prinuđena na dužničko ropstvo ili da proda stan kako bi izašla iz začarnog kruga dugova koje po logici nije mogla da napravi, ostaje da se vidi. Izvesno je da se prava potrošača u ovom i u drugim sličnim slučajevima, ne poštuju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu