15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

Porodice umrlih od korone traže odštetu od 100 miliona evra!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Oko 500 rođaka ljudi koji su umrli u Italiji od korone pokrenuli su pravni postupak protiv regionalnih i nacionalnih vlasti, tražeći odštetu od 100 miliona evra. Tužbu podnose članovi odbora Noi Denunceremo (Ići ćemo na sud), koji je formiran u aprilu kako bi zastupao rođake poginulih u Bergamu, jednom od gradova koji su najviše pogođeni epidemijom.

Građanska tužba, podneta na sudu u Rimu, usmerena je protiv premijera Đuzepea Kontea, ministra zdravlja Roberta Sperance i guvernera severne pokrajine Lombardija Atile Fontana.

Portproli trojice političara nisu odgovorili na zahtev agencije Rojters za komentar.

- Advertisement -

Italija, prva zapadna zemlja koja je teško pogođena koronavirusom, zabeležila je više od 70.000 smrtnih slučajeva od covid-19 od početka pandemije u februaru, što je najveća stopa smrtnosti u Evropi i peta u svetu.

Tužbu podnose članovi odbora Noi Denunceremo (Ići ćemo na sud), koji je formiran u aprilu kako bi zastupao rođake poginulih u Bergamu, jednom od gradova koji su najviše pogođeni epidemijom.

Tužbe su podignute poslednjih meseci, uglavnom u državnom tužilaštvu u Bergamu.

- Advertisement -

Advokati porodica navode “teške propuste lokalnih vlasti u Lombardiji i centralne vlade” u organizovanju odgovora na pandemiju, a između ostalog kritikuju nepotojanje ažuriranog državnog plana za borbu s pandemijom i kašnjenje u uspostavi “crvene zone” u februaru, kojom su bile obuhvaćene dve opštine u Bergamu, Nembro i Alcano Lombardo, posebno pogođene epidemijom koronavirusa.

Početkom marta epidemija, s glavnim žarištima u Nembru i Alcanu, nastavila da se širi, ali je crvena zona uspostavljena tek 9. marta. Lokalne vlasti i vlada u Rimu odbijaju odgovornost za to kašnjenje.

“Tužba je naš božićni poklon političarima koji su trebali da urade ono što im je bila dužnost, a nisu“, rekao je predsednik grupe Luka Fusko.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti