18.8 C
Belgrade
nedelja, 28 novembra, 2021

PORODICA ZATIRE TRAG KRIMINALU, SPREMAJU BEG IZ ZEMLJE: Firma povezivana sa Vučićevim bratom izbrisana iz APR!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Firma za koju je deo opozicije ranije tvrdio da je u vlasništvu brata predsednika Srbije Andreja Vučića, „Asomakum“, obirisana je iz Agencije za privredene registre (APR).

Prema podacima APR, „Asomakum“ se nalazio u prinudnoj likvidaciji, dok se kao datum brisanja iz evidencije navodi 28. februar 2019. godine. U oktobru 2017. godine pokrenut je postupak prinudne likvdacije ove firme, u trajanju od šest meseci, međutim, ista je ostala na snazi i narednih godina.

Na sajtu APR se navodi da je ova firma, koja je prema presudi Privrednog suda osnovana falsifikovanom ličnom kartom brata predsednika Srbije Andreja Vučića, u julu 2017. ostala bez vlasnika i direktora, koji su izbrisani iz evidencije, piše Nova.rs.

- Advertisement -

O poslovanju brata predsednika Srbije Andreja Vučića javnost je prvi put saznala 2014. godine, kad se pojavila informacija da je „Asomakum“ u njegovom vlasništvu. Istovoremeno, opozicija je tvrdila da pomenuta firma, pored toga što je u vlasništvu mlađeg Vučića, ne posluje u skladu sa zakonom.

Kako bi se odbranili od optužbi o povezanosti sa pomenutom firmom, iz vladajuće Srpske napredne stranke su isticali da je Andreju Vučiću ukraden identitet, odnosno da je zloupotrebljena njegova lična karta radi registracije „Asomakuma“.

Više od 21 mesec nije održano nijedno suđenje

- Advertisement -

Kako je ranije pisao BIRN, više od 21 meseca nije održano ročište u predmetu „Asomakum“, Poslednji put, pretres je odložen zbog nedolaska dvojice okrivljenih.

Milan Mašić i Safet Peković, dvojica okrivljenih u slučaju „Asomakum“, nisu se zbog zdravstvenih problema danas pojavili na ročištu u Višem sudu u Beogradu. Mašićev branilac je sutkinji Vesni Božović Milošević priložio lekarski nalaz, dok je Pekovićev advokat rekao da je o bolesti svog klijenta saznao iz usmene komunikacije, kao i da ne poseduje lekarski izveštaj o njegovoj bolesti, izveštavao je BIRN.Andrej Vučić FOTO: Ata ImagesAndrej Vučić FOTO: Ata Images

Optužnicom je prvobitno bilo obuhvaćeno 18 osoba. Oni su uhapšeni 2015. godine, i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković, koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić.

Aleksandar Vučić demantovao je tada te tvrdnje, a ubrzo nakon toga, čak četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv „Asomakuma“ tražeći proglašenje ništavnosti osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu.

Odluka o ništavosti osnivačkog akta „Asomakuma“ potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016, u momentu kada je već vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015. Istraga je trajala dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. Do danas više puta su odlagani i glavni pretresi, a poslednji je održan pre godinu i devet meseci.

Mlađi brat predsednika Srbije se u delu javnosti percipira kao siva eminencija vlasti i kao neko ko disciplinuje odbore SNS širom zemlje. Njegovo ime se spominje i u slučaju „Jovanjica“. Javnost je za ovu aferu saznala od narodnog poslanika Miroslava Aleksića, koji je otvoreno Koluviju povezao sa porodicom Vučić, tvrdeći da je vlasnik „Jovanjice“ tokom privođenja pokazivao falsifikovanu značku MUP, kao i da je u pomoć zvao predsednikovog brata Andreja Vučića.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti