21.6 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

Porfirije u Vučićevoj kampanji, a zabranio vladikama da pričaju o politici

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Iako je zabranio svojim vladikama da pričaju o politici, patrijarh Porfirije našao se u žiži političke kampanje i to ni manje, ni više nego u spotu Srpske napredne stranke.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) uputio je nedavno pismo episkopima u kom se navodi da im je zabranjeno „uplitanje u svetovne poslove“ i pružanje podrške strankama i političarima. Ovu odluku, kako saznajemo, prihvatio je i sam patrijarh Porfirije, a objavljena je kako bi se sprečilo učešće sveštenih lica u izbornoj kampanji.

O ovom je prva pisala Nova.rs, a u pismu se dodatno navodi da se svako odsustvo sveštenih lica iz eparhije prethodno mora prijaviti patrijarhu kako bi mobili odobrenje za ovo.

- Advertisement -

„Posebno staviti na znanje da je nedopustivo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmetanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih“, objavljeno je tada u pismu.

Verovatno ovakva odluka i ne bi bila sporna da se patrijarh Porfirije nije našao u predizbornom spotu Srpske napredne stranke. U spotu objavljenom 16. februara pod nazivom „Vučić: Srbija je zemlja mira i dostojanstva“, na samom početku vidi se patrijarh u kadru s predsednikom Vučićem, ali i s drugim političarima, poput Ivice Dačića i Milorada Dodika.

Reakcija je izostala, uplitanje patrijarha u svetovne stvari nije osuđeno, pa se postavlja pitanje da li su ipak neki „jednakiji“ od drugih među onima koji ne žele da se mešaju u svetovne stvari.

- Advertisement -

Da dvostruki aršini nisu novost svedoči i primer iz 2017. godine, kad je u to vreme mitropolit Porfirije osudio što je Vuk Jeremić za svoju predsedničku kampanju iskoristio njegov lik i delo.

Ubrzo posle toga, Porfirije je zatražio da se uklone fotografije i video snimci na kojima se on dovodi u vezu s Jeremićem.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti