PORFIRIJE U USKRŠNJOJ POSLANICI: Otuđenje Kosova neprihvatljivo, molitve za mir

Obavezno pročitajte

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije poručio je u Uskršnjoj poslanici da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije neprihvatljivo i da se Crkva zalaže za zajednički život sa kosovsko-metohijskim Albancima jer tu „ima mesta za sve“.

„I kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Кosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja. Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove“, istakao je patrijarh Porfirije.

- Advertisement -

Dodao je „da je molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja“.

„Arhijereji i verni narod SPC, čije prvo ime jeste Pećka patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Кosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, neprihvatljivo“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naveo da se SPC „moli Spasitelju i zalaže za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Кosovu i Metohiji mesta za sve“.

„Znamo i to da u našem narodu i danas ima dovoljno vere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva i nas i sve oko nas i u vremenima koja dolaze“, naveo je patrijarh Porfirije.

On je naglasio i da se SPC moli i za „mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav“.

„Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu“, rekao je patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

On je „posebno pozvao na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura“.

„Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, „na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu