19.3 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

PONOVO U IZOLACIJU? Evo šta kažu stručnjaci

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ono o čemu su članovi Kriznog štaba govorili prethodnih dana ostvarilo se – makar delimično, prema poslednjim podacima u Srbiji je identifikovano još 114 slučajeva korona virusa, značajno više u odnosu na prekjučerašnjih 58.

I premda je i na ulicama vidno da se mere socijalnog distanciranja ne poštuju u dovoljnoj meri, za ovaj skok u broju postoje bar dva direktna objašnjenja.

FOTO: AMG
- Advertisement -

Prvo objašnjenje – popuštanje mera i masovni skupovi

Na ovakav razvoj događaja upozoravao je epidemiolog Predrag Kon, koji je ranije napomenuo da korona virus i dalje cirkuliše i da sada nikako ne smemo da se opustimo da ne bi došlo do skoka obolelih. Naime, Kon je u objavi na svom Fejsbuk profilu upozorio da se ne treba preterano opuštati i organizovati masovne skupove u narednom periodu.

– Nikako nije vreme za masovne javne skupove. Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz preterano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je verovatno da ćemo imati porast obolevanja posle 18. maja. Niko ne treba da se iznenadi – napisao je Kon.

- Advertisement -

Kako je naznačio, ako se preporučene mere ne budu sprovodile, moguće je da se uvedu obavezne.

– Ipak još može da se spreči. Samo da se sprovode mere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mera – napisao je epidemiolog na svom Fejsbuk profilu.

Drugo objašnjenje – izolovani „džepovi“ epidemije

Teši, ipak, podatak da je epidemija „buknula“ u džepovima Srbije – konkretno u Vranju i delom u Leskovcu, preciznije fabrici „Jura“.

To se navodi i u saopštenju kriznog štaba, koji je skrenuo pažnju da je Vranje postalo novo žarište korona virusa u Srbiji. Žariše je fabrika nameštaja „Dodić“ koja je privremeno zatvorena, a testirani su kako zaposleni, tako i njihove porodice i ljudi sa kojima su bili u kontaktu. Zaraženi su u najvećoj meri asimptomatski bolesnici, bez ili sa minimalnim tegobama.

– Ukoliko se žarište iz Vranja isključi iz analize, brojevi u Srbiji i dalje pokazuju kontinuiran trend opadanja ispod 1 odsto zaraženih od ukupno testiranih (0,97 odsto u proteklih 24 časa) – navodi se u saopštenju.

Ipak, razloga za opuštanje ni u ostalim delovima Srbije nema, a važan pokazatelj uslediće od ponedeljka. Naime, tada će biti jasno da li je popuštanje mera za Đurđevdan, kada su kontakti bili izraženiji, uticalo na širenje virusa i i u kojoj meri. Osim toga, prošle nedelje imali smo i porteste ispred Skupštine Srbije, za koje stručnjaci takođe kažu da može da doprinese pogoršanju brojki.

Iako virus korona polako jenjava u našoj zemlji, sporadična žarišta u manjim sredinama i dalje se poljavljuju. I dok su Leskovac i Vranje trenutno najveća žarišta u Srbiji, nove slučajeve virusa takođe beleže Vlasotince i Tutin.

– Ako bi se taj procenta novozaraženih podiglo na preko dva odsto, ili i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast – ističe Kon.

- Advertisement -
SourceKurir
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: