Ponovo sukobi na ulicama Pariza, protesti širom Francuske

Obavezno pročitajte

PARIZ – Francuska se danas suočila sa novom rundom protesta i štrajkova širom zemlje, nakon neuspešnog sastanka francuske premijerke Elizabet Born i sindikata oko zakona o reformi penzionog sistema kojim se starosna granica za odlazak u penziju pomera sa 62 na 64 godine.

Sukobi su izbili u Parizu pored pivnice na Levoj obali koju voli predsednik Francuske Emanuel Makron, preneo je Rojters.

- Advertisement -

Na kafeu Rotond nakratko je zapaljena tenda.

Tu su demonstranti gađali policiju kamenicama, flašama i farbom, a on je dobro poznat u Francuskoj po tome što je Makron tu priredio slavljeničku večeru nakon vođstva u prvom krugu predsedničkih izbora 2017. godine.

Policija je dvaput upotrebila suzavac na protestu u Lionu i jedanput u Nantu, javljaju izveštači BFMTV.

„Štrajk, blokada, Makrone odlazi!“ pevali su demonstranti u zapadnom gradu Renu, gde je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su na njih bacali projektile i palili kante.

Protesti u drugim gradovima širom Francuske uglavnom su bili mirni.  

Razgovor francuske premijerke Elizabet Born sa sindikatima trajao je juče sat vremena i nije doneo željeno rešenje.

Sindikati su naveli da je jedini izlaz iz krize povlačenje zakona, što je predsednica francuske vlada odlučno odbacila.

„Ne postoji drugo rešenje osim povlačenja reforme“, izjavila je liderka sindikata Se-Že-Te , Sofi Bine na početku protesta u Parizu.

Loran Berže, lider najvećeg sindikata u zemlji Se-Ef-De-Te  pozvao je što veći broj radnika da se pridruže marševima širom Francuske, koji će biti održani sutra.      

„Mi smo u društvenoj krizi, demokratskoj krizi“, rekao je Berže za radio RTL.

Na prethodnim demonstracijama održanim 28. marta odziv je bio manji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, širom zemlje je protestovalo oko 740.000 ljudi, u poređenju sa rekordnih 1,28 miliona 7. marta, prenosi Tanjug.  

Uprava za civilno vazduhoplovstvo zatražila je od aviokompanija da smanje broj letova za 20 odsto u gradovima poput Bordoa i Marseja, ali ne i na aerodromima u Parizu kao tokom prethodnih štrajkova sredinom januara.

Očekuje se i da će se oko 20 odsto nastavnika iz osnovnih škola pridružiti štrajku, preneli su lokalni mediji.

I u 106 od 3.720 srednjih škola nastava će potpuno ili delimično u prekidu.

Zbog štrajkova i dalje je delimično u prekidu rad rafinerija nafte i nuklearnih elektrana, dok su đubretari odlučili da nastavljaju protest od sledeće nedelje.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador ponovo traži da Kurti povuče policiju iz opštinskih objekata

PRIŠTINA – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu...

Još priča na sličnu temu