11.3 C
Belgrade
utorak, 26 oktobra, 2021

PONOVO POLICIJSKI ČAS?! Javila se Kisićka, EVO ŠTA KAŽE

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da do sada nije razmatrana mogućnost uvođenja rigoroznih mera u Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Ona je, na pitanje da li je isključena mogućnost uvođenja policijskog časa i ograničavanja kretanja, odgovorila da se sve mere “vrte” oko nošenja maski i fizičke distance koje su dovoljno efikasne, ali u slučaju da ih svi primenjuju.

– Sve druge mere, skraćivanje radnog vremena objekata, zabranjivanju okupljanja za određeni broj ljudi mere su koje podržavaju ove osnovne. Videćemo kakva će situacija biti i kakve će se mere donositi, ali u ovom trenutku nismo razmatrali mogućnost, niti smo o tome razmišljali da dođe do zatvaranja i rigoroznih mera – rekla je Kisić Tepavčević.

- Advertisement -

Dodala je da neke zemlje ponovo tome pribegavaju, navodeći da je to krajnja mera. Prema njenim rečima, takva mera na početku epidemije u Srbiji je imala efekta, jer su sačuvani najstariji koji su se posle pokazali kao najodgvoroniji, a u međuvremenu država nije stajala “skrštenih ruku” već su nabavljeni testovi, respiratori i povećani su bolnički kapaciteti.

kisic

– Za to sve vreme je mnogo urađeno jer je bilo očigledno da će se desiti snažan napad virusa – dodala je Darija Kisić Tepavčević.

POLICIJSKI ČAS I IZOLACIJA BEOGRADA? VESIĆ PRETI; Da se mart ne ponovi…

- Advertisement -

Istakla je da u ovom momentu jeste ojačao kapacitet zdravstvenog sistema u odnosu na početak, međutim, to ne znači da mere ne treba da se primenjuju. Kaže da se i dalje ne zna koliko traje imunitet posle preležane bolesti, jer je virus prisutan manje od godinu dana, ali da se jesu dešavale situacije da neko oboli više od dva puta, mada to jesu sporadični slučajevi, ali se jesu dešavali.

– Tako da sve osobe koje su imale infekciju itekako treba da se štite i dalje – navela je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je situacija u Srbiji u ovom trenutku bolja u odnosu na mnoge zemlje, ali da to ne treba nikog da teši, jer je, kaže, poslednjih dana zabeleženo povećavanje broja zaraženih.

– Različite zemlje su u različitim fazama. Mi smo u prethodnom periodu imali težu situaciju – navela je Kisić Tepavčević i dodala da se od početka pokazalo da se virus širi „onoliko koliko mu dozvolimo“.

Podvukla je da se učestalost oboljevanja u srazmeri sa primenom preventivnih mera.

– Ove mere spašavaju živote. To moramo da shvatimo. Sve mere se svode na osnovne, na korišćenje maski i fizičku distancu. Na samom početku se nije shvatilo kolika je njihova uloga i iskustvo je demantovalo teorije da maske ne štite – poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Nošenje maski na otvorenom u Srbiji je, kaže, samo preporuka, jer nije ista situacija ako je neko sa porodicom na otvorenom ili u promentoj ulici gde je veliki broj ljudi. Ona je dodala da jučerašnji podaci pokazuju da je 40 odsto obolelih uzrasta od 20 do 40 godina. Nažalost, to se, kaže, posle širi unutar podorice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti