2.8 C
Belgrade
nedelja, 5 decembra, 2021

PONIŽAVANJE SRBIJE: Radnicima ugašene Vučićeve fabrike karton zejtina, NEKA POCRKAJU OD GLADI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bivšim radnicima „Lemind proletera“, koji su pre par meseca kupili „Bagdala Digital“ i „Brioni Lux“, isplaćena su dugovanja na ime zaostalih zarada, i to taman toliko da za te pare mogu da kupe karton zejtina, tvrde radnici.

Kako im je objašnjeno, oni su poslednji isplatni red, pa ta suma koja je ostala podeljena je njima.

– Radnici su 26. oktobra dobili tri odsto iznosa zaostalih plata ili od 2.000 do 6.000 dinara, u zavisnosti ko je koliko dugo radio. Iz kancelarije stečajnog upravnika nam je savetovano da podnesemo tužbu i da će nam država platiti ostatak. Što znaći da radnici koji su čekali na svoj zarađeni novac 12 godina treba još da čekaju i nikad da ih dočekaju – priča jedan od bivših radnika Igor M. koji je u nekadašnjoj fabrici radio devet godina.

- Advertisement -

Inače, prema izveštaju stečajnog upravnika, (dostupan na sajtu ALSU), na konačnoj listi priznatih i osporenih potraživanja na dan 5.3.2019. godine, nalazi se 307 poverilaca. Najveći broj čine bivši zaposleni i oni bi trebalo, uz Fond PIO, da spadaju u prvi isplatni red.

– Sada se pitaju radnici da li vredi raditi u zemlji Srbiji? Jer očigledno onaj od koga zavisi sama proizvodnja taj je poslednji isplatni red. Šta ja mogu da kupim za par hiljada dinara? Deset litara zejtina? Bilo bi lepo kada bi se oglasio neki pravnik da ljudima objasni o čemu se ovde radi i imamo li mi uopšte nade da dobijemo novac koji smo zaradili – dodaje on.

Prodato preduzeće takođe ima obaveze i prema Fondu za razvoj (43,1 milion), Poreskoj upravi (76,8 miliona), bankama, (više od 60 miliona), EPS-u (9,6 miliona), Direkciji, gradu Leskovcu, Vodovodu, osiguravajućim kućama.

- Advertisement -

Pokušali smo da dođemo do izjave od stečajnog zastupnika, ali on nije odgovorio na naše pozive.

Konzorcijum dve leskovačke firme je u aprilu mesecu za 68,3 miliona dinara kupio je imovinu tamošnjeg društvenog preduzeća za proizvodnju poljoprivrednih mašina „Lemind proleter“ u stečaju.

Oni su kupili funkcionalnu celinu od 17 objekata čija je ukupna površina veća od 17.000 kvadratnih metara.

Imovina Leminda u Leskovcu koji je u stečaju od 2009. godine kupljena je po početnoj ceni na javnom nadmetanju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti