17.5 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

SLAVE, BOŽIĆ, NOVA GODINA: Na pomolu NOVE MERE? Oglasio se Kon!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kon je za TV Pink kazao da smo u nedelji kada se očekuju efekti uvedenih mera i da se u poređenju sa podacima od prošlog petka i subote naslućuje da će ih biti.
Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 Predrag Kon rekao je danas da u Beogradu dolazi do blagog opadanja broja novozaraženih virusom korona, ali da je pritisak na bolnice i broj hospitalizacija u celoj zemlji još uvek ekstremno veliki.


On je, međutim, ukazao na to da je pritisak na bolnice još uvek ekstremno veliki, da je u Beogradu skoro 1.000 hospitalizacija dnevno, a manje od 700 otpusta, kao i da je u celoj Srbiji oko 300 prijema dnevno.

– Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut – rekao je on.

O novim merama

- Advertisement -

Na pitanje da li će biti jačeg zatvaranja, ukoliko mere ne daju rezultate, Kon je kazao da su pred nama novi izazovi, slave, katolički Božić, Nova godina i dodao da postoje informacije da se prodaju aranžmani za doček Nove godine.

– Ovo usporavaće će ići mnogo sporije, sve zavisi od rezultata mera, ali moramo na neki način odvratiti upliv naših građana iz inostranstva kao pred Uskrs, kada je došlo oko 400.000 naših državljana iz zaraženih pordručja – rekao je Kon.

Vakcinacija dugotrajan proces

Komentarišući navode da pandemija neće biti završena ni nakon vakcinacije, Kon je kazao da se ne mogu odjednom svi vakcinisati i da je to dugotrajan proces koji će trajati tokom cele sledeće godine na globalnom nivou u zavisnosti od pristizanja novih količina vakcine.

- Advertisement -

Kon je naveo da će se najverovatnije uspostaviti sezonska tipičnost za virus korona, kao i da je mutagena sposobnost tog virusa manja nego kod gripa zbog čega je, kaže, veća mogućnost da će vakcina biti stabilnija i da neće biti neophodna svake sezone.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti