35.1 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

POLOŽILI ORUŽJE: „Ukrajinski heroji” predali se Rusima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija javlja da je počela predaja ekstremista iz čeličane „Azovstalj”, a ukrajinska strana da su „borci završili svoju misiju” i da su oni „heroji našeg vremena”.

Evakuacija 264 vojnika iz železare „Azovstalj” autobusom označenim slovom „Z” početak je kraja do sada najduže i najkrvavije bitke. Napuštanjem poslednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj ukrajinske snage polako prepuštaju Rusiji kontrolu nad tim gradom. Vojnici, a među njima su 53 teško ranjena, odvedeni su u bolnice u oblasti koje se nalaze pod ruskom kontrolom.

- Advertisement -

Ukrajinska strana ističe da će kasnije biti ugovorena i njihova razmena za ruske ratne zarobljenike, iako o tome nema zvaničnih potvrda. Ranjeni Ukrajinci koji su se nedeljama skrivali napustili su čeličanu zbog lečenja. Oni koji se i dalje nalaze u tunelima, pripadnici puka „Azov”, isticali su da će nastaviti da pružaju otpor, ali je komandant puka u jučerašnjoj poruci rekao da je njihova „misija završena” i da je spaseno života koliko je to bilo moguće. Denis Prokopenko je u video-poruci rekao da u ratu nema sigurnih planova i operacija jer vlada konstantni rizik, ali da je bitno da postoji „plan B” i potpuna posvećenost tom planu, zbog čega je, kako se izrazio, rat možda pre umetnost nego nauka. Prokopenko je dodao da ceo garnizon sprovodi odluku vrhovne komande i da se nada podršci ukrajinskog naroda. U ovom području uveden je prekid vatre i otvoren humanitarni koridor. Očekuje se da će vojska nastaviti da se predaje i napušta čeličanu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, koje je objavilo snimak evakuacije nakon što je istaknuto da je počela „predaja 265 ekstremista iz ’Azovstalja’”.

Kijev, za razliku od ruske strane, ne koristi reč „predaja” kad govori o izvlačenju svojih boraca iz čeličane. Generalštab ukrajinskih oružanih snaga navodi da je ovo značajan poraz dok je Mariupolj u ruševinama nakon ruske opsade, u kojoj je ubijeno više desetina hiljada ljudi. Navedeno je da su „borci završili svoju misiju” i da nema načina da se čeličana oslobodi vojnim putem, navodeći u saopštenju da su „branioci Mariupolja heroji našeg vremena”. Odbrana „Azovstalja”, tvrde, simbol je ukrajinskog otpora.

Predaja ukrajinskih vojnika (Foto Ministarstvo odbrane Ruske Federacije)

Procene su da je u „Azovstalju” bilo oko 600 vojnika, ali nije poznato koliko njih se i dalje tamo nalazi. Volodimir Zelenski je poručio da je zahvalan borcima kao što su oni i da je zemlji potrebno da su njeni heroji živi jer je to njihov princip. Evakuaciju je nazvao „akcijom vraćanja momaka kući” i rekao da će biti nastavljena, misleći verovatno na razmenu zarobljenika.

- Advertisement -

Dok su ranjenici napuštali Mariupolj, u zapadnom Lavovu odjekivale su eksplozije. Gađani su vojni objekti, a prema nezvaničnim informacijama, pogođen je Javorovski vojni poligon, koji se koristi za obuku i jedan je od centara za isporuku vojne tehnike država NATO-a. „Sputnjik” saopštava da je reč o „najmoćnijem napadu na vojnu infrastrukturu u Lavovu od početka specijalne vojne operacije”.

A pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske narodne republike Vitalij Kiseljov kaže da je kod Severodonjecka i Lisičanska opkoljena grupa od oko 16.000 ukrajinskih vojnika i plaćenika koji se, kako kaže, bave zastrašivanjem civila i uništavanjem civilne infrastrukture. Da će predaja pripadnika „Azova” izazvati domino-efekat u ukrajinskim redovima, koji su sada opkoljeni u oblasti Severodonjecka i Lisičanska, mišljenja je bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Ilja Kiva, kome je oduzet mandat. On je na „Telegramu” napisao da je predaja Mariupoljskog garnizona primer kako sačuvati život ukrajinske grupacije vojske koja se nalazi u taktičkom obruču kod Severodonjecka i Lisičanska.

„Sputnjik” navodi i da su jedinice Donjecke narodne republike oslobodile još jedno naseljeno mesto – Drobiševo, kao i da je ruska vojska izvela napad na objekte u selu Desna, u Černjigovskoj oblasti, gde se nalazio centar za obuku ukrajinske vojske, te da prema prvim podacima, ima žrtava. Nakon što je odjeknula snažna eksplozija u Donjeckoj oblasti, lokalni mediji su izvestili da gori fabrika „Knauf” Soledaru.

Američka pomoć od 39,8 milijardi dolara

Američki Senat većinom glasova podržao je glasanje o paketu pomoći Ukrajini u visini od 39,8 milijardi dolara. Osamdeset jedan senator je podržao predlog dok je njih 11 bilo protiv. Konačno glasanje o zakonu zakazano je za kraj sedmice.

Rusija se povlači iz SD Baltičkog mora

Odluku da se povuče iz Saveta država Baltičkog mora Moskva je obrazložila time da se situacija u ovoj organizaciji pogoršava i da su ovaj korak povukli kao odgovor na neprijateljske akcije. Naglasili su da prestanak članstva neće uticati na prisustvo Rusije u regionu.

Putin: Događaji u Ukrajini rezultat loše politike Zapada

Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da su najnoviji događaji u Ukrajini povezani s loše osmišljenom politikom Zapada. „Sve što se sada dešava, uključujući, na naše veliko žaljenje, i Ukrajinu, povezano je s loše osmišljenom politikom takozvanog kolektivnog Zapada”, poručio je ruski lider na skupu o situaciji u naftnom sektoru, prenosi agencija Tas.

Putin je rekao da su ove zemlje „decenijama ignorisale apsolutno legitimnu zabrinutost Rusije za njenu bezbednost i na svaki mogući način podsticale nacionalističke, neofašističke elemente u rukovodstvu Kijeva”. Takođe, naveo je, zapadne zemlje s prezirom su se odnosile prema problemima na jugoistoku Ukrajine i suštinski doprinele nastavku neprijateljstava koje je kijevski režim započeo pre osam godina.

Podoljak: Obustavljeni pregovori dve strane

Kijev – Rusko-ukrajinski pregovori su obustavljeni, ali to ne znači da dve strane na kraju neće sesti za pregovarački sto, kaže savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. „Pregovarački proces je suspendovan”, rekao je Podoljak, a prenosi ukrajinski Unijan.

On tvrdi da se zahtevi Rusa, za razliku od dešavanja na frontu, ne menjaju. Podoljak je rekao da Rusija za 82 dana rata nije shvatila da situacija u Ukrajini nije ista kao što je bila na početku. „I ne menjaju svoje direktive, nastavljaju da ucenjuju, javno izgovaraju neke stavove”, tvrdi Podoljak.

Na pitanje da li će Kijev uzeti u obzir stav pojedinih zapadnih političara, koji navodno „žele brz završetak rata kako bi se spasio Putinov obraz”, Podoljak je rekao da Rusija neće moći da zaustavi ovaj rat u obliku u kojem bi neki Evropljani želeli.

Lavrov: Ukrajina je potrošni materijal za Zapad

Moskva – Ukrajina je „potrošni materijal” za Zapad u ratu s Rusijom, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ocenjuje da Ukrajina nikome nije potrebna i da je „potrošni materijal” u hibridnom sveopštem ratu s Ruskom Federacijom, prenosi RIA Novosti. „To je javno objavljeno. (Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost) Đuzep Borelj, glavni diplomata Evropske unije, javno govori da ’u ovom ratu pobeda mora biti postignuta na bojnom polju’, Britanci, Amerikanci, predsednici, premijeri, ministri izjavljuju da ’nemamo pravo da dozvolimo da Rusija pobedi, da Rusija mora da bude poražena’”, dodao je Lavrov.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti