17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

POLJSKA SE POBUNULA PROTIV EU: Nećete nas naterati na smanjenje potrošnje, nećemo deliti gas sa drugima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa. Poljska neće deliti svoje rezerve gasa sa drugim članicama bloka, izjavila je ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva za poljske medije.

„Energetska bezbednost je isključiva nadležnost svake države i nikada nećemo pristati da je ustupimo Evropskoj uniji. Niko nas ne može naterati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mere. Mi ne želimo da donosimo odluke o ograničenjima u drugim državama“, rekla je ministarka komentarišući plan EU da zemlje članice treba da smanje potrošnju gasa u celom bloku za 15 posto, kako bi se popunila skladišta gasa uoči zime, zbog mogućeg prekida isporuka ruskog gasa.

- Advertisement -

Moskva je napomenula da plan EU nije obaveza i da ga stoga treba posmatrati kao smernicu, a ne kao zakon.

„To će biti na dobrovoljnoj bazi, a odluka po tom pitanju je u suverenoj nadležnosti svake zemlje“, naglasila je ona.

- Advertisement -

Iako plan EU, kako se za sada čini, ne podrazumeva podelu rezervi gasa među članicama, Moskva je ipak naglasila da će Poljska u svakom slučaju zadržati svoj gas za sebe.

„Niko nam neće oduzeti naš gas. Naglašavam – Evropska komisija ne može da nas natera ni na šta. Solidarnosti nema bez slobode, koja se završava tamo gde počinje prinuda“, rekla je ona i dodala:

„Infrastruktura, gasovodi i kupljeni gas su vlasništvo naše države i samo mi odlučujemo kako ćemo to koristiti i za čije potrebe”.

Ona je navela da „ako postoje zemlje u EU koje imaju odgovarajuće kapacitete i infrastrukturu, one uvek mogu, na osnovu bilateralnog sporazuma, da podrže svoje susede“ i naglasila da je malo verovatno da bi Brisel nametnuo Poljskoj obavezu u smislu pružanja takve pomoći, prenosi RT.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti