„POLITIKO“: Zemlje Evropske unije ne mogu da se dogovore gde će kupovati municiju za Kijev

Obavezno pročitajte

Zemlje Evropske unije dogovorile su se da kupe ogromnu količinu municije za Ukrajinu, ali još ne mogu da odluče od koga će je nabaviti, piše list „Politiko“ pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, ostaje sporno pitanje da li će se ugovori o nabavci municije za Kijev sklapati isključivo sa kompanijama iz EU ili će biti otvoreni i za proizvođače iz drugih zemalja.

- Advertisement -

Prema navodima diplomata na koje se list poziva, Pariz se zalaže za to da se ugovori o nabavci municije za Ukrajinu sklapaju isključivo sa kompanijama iz EU. Grčka i Kipar podržavaju Francusku što je, kako se ističe, povezano sa željom da izbegnu zaključivanje ugovora sa turskim proizvođačima oružja.

Kako je precizirano, Evropska komisija takođe treba da „mapira kapacitete“ odbrambene industrije bloka pre finalizacije sporazuma jer postoji bojazan da ona nema kapacitet da brzo proizvede potrebnu količinu municije.

Izvori lista iz diplomatskih krugova ističu da su se, uprkos neslaganjima, ambasadori zemalja EU dogovorili da se Kijevu isporuči velika količina municije. Očekuje se da će zvanični tekst sporazuma biti objavljen sledeće nedelje.

Podsetimo, lideri EU na samitu 23. i 24. marta podržali su ideju da u narednih godinu dana isporuče Ukrajini milion artiljerijskih granata. Planirano je da se to realizuje isporukom municije iz evropskih skladišta, putem zajedničkih porudžbina i nabavki, kao i povećanjem vojne proizvodnje EU.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da prestane da pumpa Kijev oružjem i municijom, ističući da to samo odlaže neizbežno i stvara rizik od otvorene konfrontacije, prenosi Sputnjik.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu