Političari stručno pitanje pretvorili u političko

Obavezno pročitajte

Miodrag Popović, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u sadašnjem i prethodnom sazivu, odbacuje odgovornost tog tela u slučaju ispitivanja validnosti doktorata Siniše Malog. Popović smatra da najveću odgovornost snose FON i političari.

– FON jer nikada nije jasno odgovorio na jedino pitanje koje mu je bilo postavljeno: da li je doktorska teza Siniše Malog plagijat ili ne. A političari, i to obe političke opcije, jer su jedno stručno pitanje pretvorili u političko, grubo narušavajući autonomiju univerziteta. Pre nego što nastave da napadaju Univerzitet u Beogradu, trebalo bi da se bolje upoznaju sa stavovima Evropske asocijacije univerziteta o autonomiji univerziteta. Sve je već napisano, samo treba pročitati – kaže za Danas Popović.

- Advertisement -

On podseća da je Nacionalni savet u junu 2017. dobio zahtev da imenuje člana stručne komisije za preispitivanje osporenog doktorata. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da pronađe pogodnog člana komisije u Srbiji, a koji zadovoljava naučne i stručne uslove i nije politički aktivan, Savet je imenovao početkom oktobra 2017. profesora Roberta Veraldija sa italijanskog univerziteta Gabriele d’Annunzio di Chieti-Pescara.

– Nažalost, Veraldi je posle imenovanja postao meta napada dela javnosti, u kojima su neopravdano osporene njegove akademske kvalifikacije pa je podneo ostavku iz ličnih razloga, a ustvari nije želeo da bude predmet obračuna političkih neistomišljenika – kaže Popović.

Posle tog incidenta postalo, kako kaže, ekstremno teško naći kvalifikovanog kandidata za člana stručne komisije, jer je postalo očigledno da je jedan stručni problem, utvrđivanje da li je doktorska teza plagijat ili ne, postao predmet prepucavanja dve političke opcije.

– Veliki broj profesora je odbijao da uđe u sastav komisije. Ova nesrećna situacija je prekinuta tek u februaru, imenovanjem Dejana Erića, profesora Beogradske bankarske akademije, za člana stručne komisije, koja je konačno napisala i podnela svoj izveštaj Nastavno-naučnom veću FON-a. Pošto je u javnosti naknadno osporen i lik profesora Erića moram da kažem da se iz njegove biografije koja je bila na raspolaganju članovima Nacionalnog saveta, videlo da je reč o kolegi koji sigurno može da odgovori postavljenom zadatku. Članovi Saveta nisu našli nijedan dokument koji bi mogao da ukaže da Erić ne zadovoljava uslove koje propisuje Kodeks o akademskom integritetu. Osim toga, on nije imenovan za predsednika komisije, kao što to neki kritičari navode, već za člana komisije – objašnjava Popović.

Nacionalni savet je, prema njegovim rečima, sigurno prekršio rokove za imenovanje člana komisije, ali objektivno nije mogao da ih poštuje, jer nema mogućnosti da nekog prinudno imenuje, niti je to uobičajeno u akademskoj zajednici.

Rektorka bez komentara o plagijatu Malog

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović govorila je juče na Studentskoj poliklinici, povodom donacije Studentskog parlamenta toj medicinskoj ustanovi, zahvaljujući kojoj će u narednih nedelju dana Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata organizovan niz akcija besplatnog testiranja na HIV i Hepatitis C, tokom Evropske nedelje testiranja i uoči Svetskog dana borbe protiv side, koji se obeležava 1. decembra. Rektorka Popović nije želela da odgovara na pitanja novinara vezana za nedavnu odluku Odbora za profesionalnu etiku BU o plagiranom doktoratu ministra finansija Siniše Malog, s obzirom da se uprava Univerziteta, kako je rekla, o tom pitanju već izjasnila.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu