CENTAR ZA BEZBEDNOSNU POLITIKU OTKAZAO POSLUŠNOST VUČIĆU: Poligraf nije nikakav dokaz, nepouzdano je sredstvo!

Obavezno pročitajte

Rezultati poligrafskog testiranja se ne mogu koristiti kao dokaz, pokazuje analiza Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) objavljena na portalu otvorenavratapravosudja.rs.

Pravovremeno i pravilno primenjen poligrafski test omogućava, ako se raspolaže dobrim kontrolnim pitanjima, brzu eliminaciju nevinih osoba iz kruga osumnjičenih i pronalaženje tragova i predmeta u istrazi, ali rezultati takvog ispitivanja nisu prihvatljivi na sudu niti se mogu koristiti kao dokaz, pokazuje ova analiza.

Komentarišući učestalu praksu političara u Srbiji da se u cilju dokazivanja nečije krivice pozivaju na poligrafsko ispitivanje kao dokaz, istraživačica BCBP Marije Pavlović navela je da rezultati te vrste ispitivanja nisu konačni i da mogu biti tumačeni proizvoljno u zavisnosti ko ih tumači.

- Advertisement -

– To ostavlja mnogo prostora za zloupotrebu poligrafskog ispitivanja. Nepouzdanost poligrafa upravo je i razlog zašto se on koristi kao samo jedna od policijskih mera i radnji, i to najčešće prilikom provera navoda iz krivične prijave, a ređe u fazi istrage – navela je ona.

Podsetila je da po zakonu o policiji, poligrafskom ispitivanju ne mogu biti podvrgnuta osobe koje su pod uticajem alkohola ili droge, osobe sa „ozbiljnim“ srčanim oboljenjima ili respiratornim smetnjama, trudnice i porodilje, mlađi od 14 godina, osobe u „izrazito stresnom stanju“, osobe pod dejstvom lekova za smirenje, osobe koje pokazuju „vidljive znake duševne bolesti i privremene duševne poremećenosti“ i one koje osećaju „intenzivan fizički bol“.

Dodala je da je obavezno uraditi planiranje i pripremu poligrafskog testiranja i sastaviti pitanja koja će biti postavljena na testiranju.

dokaz

Poligraf, FOTO: Shutterstock

– Zakon o policiji je tačno propisao ko, kada, kako i prema kome se može vršiti poligrafsko ispitivanje. Policijski službenik može uz dobrovoljan pristanak i pisanu saglasnost lica da traži da se nad licem primeni poligrafsko ispitivanje. Nakon što dobije pisanu saglasnost treba da upozna ispitanika sa radom poligrafa i tek nakon toga se pristupa pripremi i testiranju. Maloletnik može da pristane da ide na poligraf, ali uz saglasnost i prisustvo roditelja, staratelja ili punoletne osobe od poverenja – navela je istraživačica BCBP.

U zavisnosti od rezultata, ispitanik može da prođe ili da „padne“ poligrafsko testiranje što znači da je u toku testiranja na neka ili sva pitanja lagao, odnosno da je poligraf tako pokazao a policija na osnovu tih rezultata odlučuje u kom pravcu se nastavlja postupak.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu