18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

POLICIJA UDARA NA ARTEMIJEVCE: Prete im prebacivanjem na beogradski sajam

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Grupa okupljenih pristalica raščinjenog vladike Artemija eparhije Raško-prizrenske, koji predvodi nekanonsku crkvenu zajednicu, našla se pod represijom vlasti zbog okupljanja tokom propisanog karantina.

Policija fotografisala vernike


Prema navodima pojedinih medija, policija je nakon liturgije u porti manastira Svetog Justina Ćelijskog u Barajevu slikala vernike, a kako se navodi iz ove zajednice – oni će najverovatnije naknadno biti sprovedeni na beogradski Sajam u izolaciju.

Alt="policija"
Foto: Policija na zadatku
- Advertisement -

Podsetimo: Sabor je, između ostalog, optužio vladiku Artemija za „jedan od najtragičnijih primera pokušaja cepanja jedinstva SPC u novije vreme“, „postavljanje lažnih episkopa i sveštenika – stvaranje svojevrsne paralelne jerarhije“ i niz drugih kanonskih prestupa, čime je „formirao raskol na telu SPC nezapamćen od vremena Svetog Save do danas“. Vrh SPC upozorava vernike na „opasnosti koje dolaze od bilo kakve zajednice sa sektom artemijevaca“ i poziva sledbenike vladike Artemija da se „vrate jedinstvu u Crkvi“.

Sabor je izopštio iz SPC „takozvanog horepiskopa hvostanskog Nauma (Gorana Markovića)“, a u saopštenju upozorava i „predstavnike opštinskih samouprava u kojima deluje ova sektaška zajednica“ da treba dobro da znaju da je reč o grupi koja nema nikakve pravne i kanonske zajednice sa SPC“, te da „ova sekta nije ni registrovana kao verska zajednica i deluje bezakono – kako crkveno tako i pravno“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti