POLICIJA PREKRŠILA USTAV: Prijave koje je policija pisala na blokadama su nezakonite, DA SE VRATE PARE NARODU!

Obavezno pročitajte

Pripadnici saobraćajne policije u mnogim mestima u Srbiji, gde su se 4. decembra održali protesti protiv nakaradnih zakona o eksproprijaciji i referendumu, a građani rekli šta misle o Rio Tintu i sličnim firmama, dele prekršajne prijave učesnicima protesta. Sve je više građana kojima su stigle, ali kako saznaje Direktno.rs, i što nam je potvrdilo više advokata, čak i mnogi policijski službenici je da one nisu zakonite.

Naime, u tim prijavama saobraćajna policija se poziva na Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, član 333 stav 1 tačka 5 i navodi da su učesnici protesta ometali nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na kolovozu. Prijave su napisane na osnovu fotografija, neposrednim opažanjem, ali iako ih potpisuju policijski službenici saobraćajne policije, oni nisu bili na terenu, već samo policajci u civilu i oni koji rade u lokalnim kriminalističkim tehnikama.

– Po ovom zakonu na koji se pozivaju službeno lice je dužno odmah na licu mesta da nakon uočavanja prekršaja, legitimiše građanina, da mu ukaže na činjenice, odnosno objasni šta je učinio, kvalifikuje prekršaj i da mu odmah izda prekršajni nalog za koji je predviđena fiksna novčana kazna. U svim ostalim slučajevima u kojima službena lica nisu postupila na taj način, potvrđene su zakonske odredbe i svaka osuda je nezakonita – kaže advokat iz Prokuplja.

- Advertisement -

On dodaje da je zaključak da svi prkršajni nalozi koji su od strane pripadnika MUP Srbije poslati na kućne adrese navodnih učesnika protesta su donešeni uz potvrdu imperativa propisa, te su sudski nevalidni.

– Postoji samo jedan izuzetak kada prekršajni nalog može da se dostavi na kućnu adresu. To je u slučaju da je lice nepropisno parkiralo vozilo na zabranjenom mestu i udaljilo se. Tada pripadnik Saobraćajne policije može da napiše prekršajni postupak i on može da se uruči na kućnu adresu,  to nije slučaj sa ovima koje su napisane – dodaje naš sagovornik, koji je rešio da besplatno brani sve one koji su ih dobili.

On dodaje da je sledeći korak svih građana koji su se iznenadili prijavama koje su im stigle na kućnu adresu da odu do nadležnog Prekršajnog suda, gde će dostaviti svojeručno potpisan taj nalog i dobiti potvrdu. Od tog momenta, građanin dobija zaštitu suda i kreće proces dokazivanja.Prokuplje, protest na Trgu Topličkih junaka; FOTO: Direktno.rsProkuplje, protest na Trgu Topličkih junaka; FOTO: Direktno.rs

– Policajci su u još jednoj stvari pogrešili. Oni se pozivaju na fotografije, ali je besmisleno tvrditi da znaju svakog čoveka, njegove lične podatke, kao što je matični broj. To znači da su koristili nedozvoljena sredstva, odnosno aparate za snimanje i prepoznavanje lica. U Srbiji se takve fotografije i snimci mogu koristiti samo ako postoji znak na tom mestu na kojem je obaveštenje da postoji kamera i da se taj deo kolovoza snima. U manjim sredinama, kao što su Prokuplje, Kuršumlija, Aleksinac i ostale nigde ne postoje kamere koje snimaju, pa su ti snimci nevalidni na sudu – objašnjava advokat.

On savetuje sve koji su dobili prekršajne prijave da se odmah obrate nadležnom sudu, ne plaćaju kazne za prekršaje koje nisu učinili, jer im nije predočeno da ih čine na licu mesta, kao što zakon nalaže. Mogu da angažuju i advokata i bolje je, jer će lakše da predoče dokaze koji obaraju prijave. U svakom slučaju građanima su na raspolaganju mnogi advokati u svim sredinama u Srbiji koji su odlučili da besplatno zastupaju sve one koji su na ovaj način oštećeni.

I policijski službenici koje je Direktno kontaktirao, slažu se da će sve te prijave da se odbace i da nema zakonskog osnova za njih. To što se sada vrši pritisak na građane, zastrašuju se na ovakav i slične načine samo dokazuje da naprednjačka vlast svim silama pokušava da ostane na vrhu i da kao i obično, ne poštuje zakone.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu