POKUŠALI UVEČE DA UKOPAJU CEVI U TRIPUŠNICU: Meštani ih dohvatili, neće moći! (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Redakciji portala Nova.rs stigao je snimak ukopavanja cevi u Tripušnicu (Pčinja u gornjem toku), u večernjim satima u nedelju. Revoltirani stanovnici Donjeg Stajevca kod Trgovišta koji se nedeljama bore protiv nastavka izgradnje mini-hidroelektrane „Pročovci 3“, podsećaju da se građevinski radovi odvijaju na prostoru koji nije obeležen, bez table sa osnovnim informacijama o izvođenju radova, kao i da su izvođači uvek prekidali radove kada bi meštani tamo odlazili.

„Kako se radi ukopavanje ceni, gledaj mafija šta radi u nedelju uveče. Ovo je taj tim“ – čuje se na jednom snimku. „Danas je nedelja, neradan dan, ekipa koja ukopava cevi noću…evo.. je l’ ovo budućnost Srbije i naše dece“, komentariše autor.

Tripušnica neće pasti

Meštani Donjeg Stajevca nedeljama traže podršku i pomoć javnosti zbog izgradnje još jedne brane i stavljanja Tripušnice, od koje nastaje Pčinja, u cevi. Tako je tokom juna organizovano nekoliko manjih protesta, o čemu je portal Nova.rs već izveštavao, tokom kojih bi izvođači radova prekidali svoje aktivnosti.

- Advertisement -

Tokom jednog od protesta došlo je do verbalnog sukoba meštana i zakonskog zastupnika firme Turbo Energy System DOO Trgovište, investitora MHE „Pročovci 3“, Olivera Krstića, prema rečima okupljenih, rođaka bivšeg predsednika Opštine Trgovište i narodnog poslanika aktuelnog saziva Skupštine Nenada Krstića.

On je tvrdio da okupljeni nemaju pravo da prolaze kroz prostor na kojem se odvijaju radovi, a novinarki portala Nova.rs je rekao da „ne zna zbog čega se ljudi bune“ i da „samo prave probleme“.

„Kažu ostaće bez vode, to nije tačno“, rekao je tada Krstić. Sa druge strane, okupljeni su tvrdili da je tok reke promenjen, a nije izgrađen obećani most, kao i da na tom prostoru ima nerešenih pravno-imovinskih odnosa.

Ministarstvo „češlja“ radove

Revoltirani meštani su se obratili su početkom maja ove godine Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dopisom u kom su naveli da se na reci Tripušnici (Pčinja u gornjem toku) izvode radovi koji nisu obeleženi i obezbeđeni, da ne postoji tabla sa informacijama, da su dozvole upitne kao i da nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.

Krajem maja su iz Ministarstva dobili obaveštenje da je njihova pritužba u vezi izgradnje MHE na reci Pčinja „bila osnov da ova inspekcija započne kontrolu građevinske inspekcije opštinske uprave opštine Trgovište“.

Poslednjem protestu održanom u petak, 25. juna, prisustvovali su i ekološki aktivisti, iz obližnjeg Vranja ali i iz prestonice, a za probleme sa MHE na pritokama Pčinje se nacionalni mediji sve više interesuju.

Ekipa televizije N1 obratila se u petak predsednici opštine Trgovište Miljani Stojanović Zlatković, koja nije imala komentar na nezadovoljstvo meštana:

„Kaže da na bunt meštana dela svoje opštine komentar nema i da za to nije ni nadležna. Iz prostog razloga, njen prethodnik je, a ne ona, dogovarao poslove u Stajevcu, i tu je razgovoru o radovima na bistroj Pčinji bio kraj“ – navodi reporter N1.

U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, pomenutom investitoru MHE Pročovci 3 snage 910 kW dozvola je izdata u novembru 2018. godine, a 4. februara 2020. godine je dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Dolina reke Pčinje je Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, a sama Pčinja nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica, sve do ušća sa Lesničkom rekom, odakle nastavlja tok na zapadu kao Pčinja. Na području PIO Dolina Pčinje ustanovljen je režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštine Bujanovac, odnosno katastarske opštine Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.

Korito Tripušnice već je izmešteno, a okupljeni na protestu tvrde da se radi o skoro 4 kilometara izmenjenog toka reke, kao i da su ugroženi ili u potpunosti nestali pastrmka i rečni rak.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu