HOĆE DA PRIZNAJU KOSOVO I PEDERSKE BRAKOVE: Pokrenut postupak promene ustava u Skupštini Srbije!

0
1104

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je odluku da pokrene postupak promene Ustava, a narednih dana definisaće dinamiku aktivnosti ovog postupka, zaključeno je danas na sednici tog odbora.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane za promenu Ustava i da je 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za promene u oblasti pravosuđa.

„Ovo je jedan od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava na putu evropskih integracija, ali mi to ne radimo samo zbog integracija već zato što verujemo u reforme i da građani i privreda mogu da se oslone na to da će pravda za sve biti ista i dostignuta u razumnom roku“, rekla je Brnabić na sednici odbora.

Ona je dodala da je upućivanjem predloga Skupštini Vlada uradila svoj posao nakon 18 meseci javne rasprave.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je promena Ustava i njegovo proglašenje jedan od najvažnijih postupaka koji je u nadležnosti skupštine.

On je ponovio proceduru rekavši da je ovo tek početak.

„Kad odbor za ustavna pitanja utvrdi da je predlog podnet, onda se saziva posebna sednica skupštine koja razmatra taj predlog. Nakon rasprave odlučuje se dvotrećinskom većinom i skupština može da usvoji ili ne usvoji predlog, ne može da ga menja“, objasnio je Dačić.

On je istakao da se izmene odnose samo na pravosudje, i još jednom negirao da vladajuća većina pokušava da promeni i preambulu o Kosovu.

Dačić je naglasio da se detalji o izmenama u Skupštini razmatraju u sledećem koraku, a onda sledi i referendum, koji, kako je pojasnio, ako budu raspisani vanredni izbori ne može biti organizovan istog dana kada i izbori.

Ministarka pravde Maja Popović detaljno je objasnila da će se Vrhovni kasacioni sud posle ustavnih promena zvati Vrhovni sud Srbije, da će se promeniti sastav Visokog saveta sudstva, koja će umesto 11 članova koje bira Skupština Srbije, imati 10 članova od kojih pet bira Skupština iz redova istaknutih pravnika, a pet biraju sudije.

Državno veće tužilaca trebalo bi da postane Visoki savet tužilaca, imaće 10 članova od kojih četiri bira skupština iz reda istaknutih pravnika dvotrećinskom većinom, četiri biraju iz tužioci i zamenici tužioca

Dačić je odgovorio ministarki pravde da to danas nije tema, da ti detalji još nisu dogovoreni. On je ponovio da se danas razgovara samo o nameri da se Ustav promeni.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je važno da sve što bude promenjeno bude primenjivo.

„Od početka predgovora za nas je vladavina prava kriterijum od koga je zavisilo napredovanje u svim oblastima i to se sa novom metodologijom samo pojačava“ rekla je ministarka.

Minstarka za društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da same izmene Ustava neće doneti vladavinu prava i da je za to potrebna promena ponašanja.

Čomić je ocenila da je „samovolja izraz slabosti institucija“ i da su ljudi često izloženi samovoljnim odlukama malog dela sudija, pa otuda kritike u javnosti. Niko od prisutnih poslanika nije se javio za reč, a sednica odbora je zaključena glasanjem.

Brnabić: Promena Ustava dogovorena sa Venecijanskom komisijom

U Skupštini Srbije održava se danas sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo kojoj prisustvuju i članovi Vlade, a time je započet i proces promene Ustava Srbije u delu koji se odnosi na izbor sudija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada dobila odobrenje Venecijanske komisije za predložene amandmane za promenu Ustava i da je 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za promene u oblasti pravosuđa.

„Ovo je jedan od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava na putu evropskih integracija, ali mi to ne radimo samo zbog integracija već zato što verujemo u reforme i da gradjani i privreda mogu da se oslone na to da će pravda za sve biti ista i dostignuta u razumnom roku“, rekla je Brnabić na sednici odbora.

Ona je dodala da je Vlada upućivanjem predloga Skupštini uradila svoj posao nakon 18 meseci javne rasprave.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je promena Ustava i njegovo proglašenje jedan od najvažnijih postupaka koji je u nadležnosti parlamenta.

On je ponovio proceduru rekavši da je ovo tek početak.

„Kad Odbor za ustavna pitanja utvrdi da je predlog podnet, onda se saziva posebna sednica Skupštine koja razmatra taj predlog. Nakon rasprave odlučuje se dvotrećinskom većinom i skupština može da usvoji ili ne usvoji predlog, ne može da ga menja“, objasnio je Dačić.

On je istakao da se izmene odnose samo na pravosuđe, i još jednom negirao da vladajuća većina pokušava da promeni i ustavnu preambulu o Kosovu i Metohiji.

Dačić je naglasio da se detalji o izmenama u Skupštini razmatraju u sledećem koraku, a onda sledi i referendum, koji, kako je pojasnio, ako budu raspisani vanredni izbori ne može biti organizovan istog dana kada i izbori.

Ministarka pravde Maja Popović detaljno je objasnila kako bi ubuduće trebalo da se biraju članovi Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, sudije koje se biraju prvi put, a navela je da bi Vrhovni kasacioni sud trebalo da se preimenuje u Vrhovni sud Srbije.

Dačić je odgovorio ministarki pravde da to danas nije tema i da ti detalji još nisu dogovoreni. Ponovio je da se danas razgovara samo o nameri da se Ustav promeni.

Sednici prisustvuju, pored članova Vlade, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, i narodni poslanici.

Ostavite komentar