31.1 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

Pokrenut postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lideri Saveta Evrope izjavili su sinoć da je „zbog neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu”, pokrenut postupak isključivanja Ruske Federacije iz Saveta Evrope, nakon što je prethodno Rusija saopštila da je donela „svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku” da se povuče iz te organizacije.

„Sinoć je Parlamentarna skupština jednoglasno zaključila da Ruska Federacija više ne treba da bude država članica Saveta Evrope. Komitet ministara će održati vanrednu sednicu i u svetlu obaveštenja iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova o odluci ruskog rukovodstva da se povuče iz Saveta Evrope”, navedeno je u saoštenju iz Strazbura.

- Advertisement -

Predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić u zajedničkom saopštenju navode da delovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti članstva u Savetu Evrope kao najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava”.

Oni naglašavaju solidarnost sa ruskim narodom za koji, kako kažu, čvrsto veruju da deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice, prenosi Tanjug.

„Ostajemo odlučni da upotrebimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da pružimo podršku, pomoć i pravne lekove ukrajinskom narodu u njihovoj borbi protiv agresora i da nastavimo traganje za mirom zasnovanim na pravdi i međunarodnoj saradnji”, zaključuje se u saopštenju lider Saveta Evrope.

- Advertisement -

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije sinoć saopštilo da je Rusija formalno napustila Savet Evrope, telo nadležno za praćenje poštovanja ljudskih prava sa sedištem u Strazburu, ali da ostaje otvorena za saradnju sa članovima te organizacije.

Zamenik predsednika ruske Državne dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Petar Tolstoj je izjavio da je Rusija donela svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku da se povuče iz Saveta Evrope, kao i da je i pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o tome predato generalnom sekretaru ove organizacije.

Prema njegovim rečima, odgovornost za narušavanje dijaloga između Rusije i Saveta Evrope je „na zemljama NATO, koje temu ljudskih prava koriste u sopstvenim geopolitičkim interesima”.

„S obzirom na neviđene političke i pritiske sankcijama na našu zemlju, Rusija ne planira da plaća godišnji doprinos Savetu Evrope”, zaključio je Tolstoj.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti