22.8 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

POKAZAO JE PRAVO LICE: Zelenski okrivio pucnje Gavrila Principa za smrt miliona ljudi

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se putem video uključenja svetskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je tom prilikom, između ostalog, rekao da je sarajevski atentat „potvrda da se milioni žrtava mogu ubiti sa samo nekoliko hitaca“. Predsednik Ukrajine je, govoreći o situaciji u njegovoj zemlji, pomenuo istorijske događaje koji su doprineli dramatičnim promenama u svetu – Sarajevski atentat 1914. i Minhenski sporazum 1938. – koji su prethodili izbijanju dva svetska rata.

– Sećamo se, na primer, kako samo nekoliko hitaca može da dovede do milionskih žrtava poput pucnjave u Sarajevu 28. juna 1914. Istorija pamti koliko tuge može da napravi jedna osoba ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Bilo je to, na primer, 1938. godine u Minhenu – rekao je Zelenski.

- Advertisement -

Zelenski je tada pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

– Sada je vreme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju da budu sankcionisane bez izuzetka, odsečene od svakog pristupa tehnologiji i svih komercijalnih veza – rekao je ukrajinski predsednik.

On je dodao da se mora izvršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posledice svojih postupaka i pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zapleni i stavi u poseban fond za pogođene ratom.

- Advertisement -

– Ako agresori izgube sve, imaće manje motivacije da počnu ratove – rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je i u ovom govoru još jednom pokazao da mi je od istine draža propaganda, i da istorijske činjenice tumači po svojoj volji. Zelenski je stavio znak jednakosti između oslobodilačkog pucnja Gavrila Principa i Hitlerovog porobljavanja Češke, koja je omogućena Minhenskim sporazumom koji su potpisali i premijeri Velike Britanije i Francuske.

A o tome šta je Hitler mislio o Principu, svedoči i fotografija na kojoj vođa Trećeg rajha zadovoljno gleda na spomen ploču koja je bila postavljena u Sarajevu.

Samo tri dana posle okupacije na njegov 52. rođendan, na vrhuncu slavlja Hitler dobija na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – spomen-ploču Gavrilu Principu donetu iz okupiranog Sarajeva.


Snimak skidanja ove ploče objavljen je u nacističkom ratnom žurnalu, koji je tada obišao celu Evropu.

Na snimku se vide njemačke trupe kako ulaze u Sarajevo i kako im građani kliču, a prikazana je i grupa muškaraca koji se penju merdevinama na zgradu na kojoj je bila postavljena ploča, skidaju je i predaju nemačkim vojnicima.

U video žurnalu spiker na nemačkom ushićeno izgovara: „Ovde je 28. juna 1914. austrijski prestolonaslednik postao žrtva kukavičkog atentata srpskog studenta. Ti pucnji su dali signal za svetski rat“.

Istu optužbu sada smo mogli da čujemo i od ukrajinskog predsednika.

- Advertisement -
SourceNovosti
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti