Pojavila se rupa kod spomenika Stefanu Nemanji, ali to nije najčudnija stvar

Obavezno pročitajte

U blizini spomenika Stefanu Nemanji, na Savskom trgu u Beogradu, otvorila se zjapeća rupa jer je desetak ploča sa šetališta propalo i pokazalo da te masivne ploče leže na stubićima.

Prostor je ograđen, pa niko nije povređen, a korisnici društvenih mreža već zbijaju šale na račun izvedenih radova, piše list Danas.

- Advertisement -

Pojedini su se obratili i Goranu Vesiću, ministru građevine i bivšem zameniku gradonačelnika Beograda, postavljajući pitanje o čemu se tu radi, jer je trg rekonstruisan za vreme njegovog mandata, međutim, Vesić nije odgovarao.

Miloš Vučković iz udruženja „Po meri metro“ objašnjava da je rupa na Savskom trgu nastala jer je tuda prošao kamion koji odvozi otpad sa stanice.

„Tu je trebalo da bude fontana, koja nije otvorena. Vide se mlaznice ispod“, objašnjava Vučković.

Đorđe Bobić, nekadašnji glavni arhitekta Beograda, kaže međutim, za Danas da je ovde reč o nemaru pri izvođenju radova, jer je sve rađeno na brzinu da bi se neko proslavio proglašavajući taj prostor otvorenim.

„Taj nemar je isti kao i kod većine drugih radova u gradu. Ko zna šta se sve ispod naših nogu nalazi. A pritom to sve košta građane jer se popravlja po više puta. Setite se samo Trga Republike. Pa neće valjda Savski trg da bude gori od njega“, prokomentarisao je Bobić.

Upitan da li je nekada video ovakvo idejno rešenje, da masivne ploče stoje na stubićima, kaže da nije.

„To je čudan sistem. Potpuno mi je nejasno o čemu se radi. Možda je to napravljeno da bi se nekakva voda dole puštala, ali je napravljeno nedovoljno ozbiljno i vešto. Možemo mi da kritikujemo koliko hoćemo, ali to je postalo način delovanja. Prvo, pogađaju se poslovi bez tendera, koje dobijaju potpuno nepoznate firme koje nemaju neke kvalifikacije za to. Onda one to rade za ne znamo koliko naših para. Posledice toga su ono što vidimo na ovom primeru, na drugim trgovima i gradskim ulicama koje su pune rupa“, ukazuje Bobić.

On dodaje da je poslednjih godina to postalo način kako se grad održava, odnosno ne održava.

„A pritom mnogo košta, jer ogroman novac ide na održavanje ulica, parkova… Poslednji pokazatelj kako to funkcioniše je osnivanje novog preduzeća za održavanje parkova. Imate Gradsko zelenilo, jednu tradicionalnu, jaku, dobro organizovanu firmu, koja decenijama to radi na dosta dobar način. Sada je osnovana nova firma koja će da se bavi parkovima. Čime će onda da se bavi Zelenilo? Možda drvoredima“, pita Bobić.

Prema njegovim rečima, nema opravdanja za osnivanje nove firme pored postojećeg Gradskog zelenila „osim ako nije neka vrsta lukrativne akcije, da ne kažem korupcije“.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, ističe za Danas da je sramota da su oba centralna gradska trga u Beogradu, Trg republike i Savski trg, „isfušerisana“.

„Savski trg je najveći sa 20 hiljada kvadratnih metara čistog prostora i treba da služi za veća okupljanja i manifestacije. Postavlja se pitanje kako će ostvarivati tu svoju svrhu, ako se raspada već od običnih prolaznika. Trg Republike nije u ništa boljem stanju. Očigledno je da je nešto ozbiljno trulo u lancu investitor (Grad)-izbor izvođača-nadzor. Dodatni problem je što niko nije odgovarao za ovakav i sličan fušeraj u Beogradu već desetak godina“, kazao je Jovanović, dodajući da bi „Potemkin bio ljubomoran na vlast u Beogradu“.

Korisnici društvenih mreža imali su duhovita objašnjenja zašto su ploče na trgu propale.

„Mora da su veverice. Krenule na žir“, „Siroti mali hrčci“, „I deca u vrtiću bi to bolje uradila“ „Da nisu stubići pogrešno okrenuti poput kocki na trgu?“, samo su neki od komentara.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ukrajina detonirala eksploziv na pruzi duboko u Sibiru

Ukrajinska špijunska agencija detonirala je eksploziv na ruskoj pruzi duboko u Sibiru, što je drugi napad ove nedelje na...

Još priča na sličnu temu