PODGORICA NA NOGAMA „U istoriji Crne Gore nije bilo ovako velikog zbora“ (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Molitvenu litiju sa ikonama i crkvenim barjacima od Hrama do crkve Svetog Đorđa pod Goricom i nazad do Hrama predvodio je episkop dioklijski Metodije


U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je moleban nakon kojeg je ulicama Podgorice krenula litija, predvođena sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Detalj ispred Hrama u Podgorici večeras
Detalj ispred Hrama u Podgorici večeras (Foto: Čitalac reporter)

Molitvenu litiju sa ikonama i crkvenim barjacima od Hrama do crkve Svetog Đorđa pod Goricom i nazad do Hrama predvodio je episkop dioklijski Metodije.

- Advertisement -

Protojerej stavrofor Dragan Stanišić je ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici poručio svima koji se pitaju šta će biti sa litijom – da će se skupljati i sabirati dok ih ne bude toliko da sve one odluke i misli koje imaju ne pozdrave i “ovi koji ih ne podnose i kojima smetaju”.

On je kazao, obraćajući se episkopu Metodiju, da je on “već na početku litije podnio udar gore na vrh Tare”:

“Ali iz te iskre u kamenu, razvila se ova energija, razvila se ova litija. Nastao je ovaj zbor kojeg nema u ovako velikom obimu nikada nigdje. Čak ni u istoriji Crne Gore nije bilo ovako velikoga zbora”, kazao je Stanišić.

Podgorica litija
Večeras kod Hrama(Foto: Čitalac reporter)

On je poručio da zato ovaj zbor “ima silu i snagu i regularnost da donosi odluke, čak da donese i zakon”.

“A ako to nije moguće, to znači da nas nema dovoljno, da bi trebalo da nas ima više. I onda kad nas bude još više, donijećemo sledeće odluke -da se svi članovi iz najnovijeg zakona (o slobodi vjeroispovijesti) koji osporavaju crkvu i sramote je da se brišu, a oni članovi koji afirmišu crkvu, a time i svaku ustanovu ove zemlje, neka ostanu”, poručio je Stanišić.

Sveštenik Predrag Šćepanović je pozdravio sve koji širom Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, širom Evrope i Amerike podržavaju litije. On je posebno pozdravio novinara Živojina Rakočevića “koji donosi blagoslove iz Gračanice”

Ispred Hrama je došlo nekoliko hiljada građana, koji su danas pješke krenuli iz Orljeva.

Njihov dolazak propraćen je velikim aplauzom prisutnih građana.

Litija je organizovala u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

1 COMMENT

  1. Živela braćo! U ovoj borbi ne smemo zaboraviti i očuvanje relikvija i verskih objekata naših sugrađana drugih veroispovesti. Moraju se i oni očuvati!!!

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu