Počeo sastanak delegacija Ukrajine i Rusije, Kijev traži hitan prekid vatre

Obavezno pročitajte

Na beloruskoj granici počeo je sastanak delagacija Ukrajine i Rusije, javlja agencija Anadolija.

Kako je ranije saopšteno iz kabineta predsednika Ukrajine, delegacija Kijeva zatražiće „trenutni“ prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika.

- Advertisement -

„Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinske teritorije“, ističe se u saopštenju.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej poželeo je dobrodošlicu delegacijama dve zemlje, uveravajući ih da bi trebalo da se osećaju „potpuno bezbedno“.

„Dragi prijatelji, predsednik Belorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da obezbedim sve za vaš rad, kako je dogovoreno sa predsednikom Zelenskim i predsednikom Putinom. Možda se ovde osećate potpuno bezbedno. To je naša sveta dužnost“, rekao je Makei.

„Predsednik Lukašenko se iskreno nada da će tokom današnjih razgovora biti moguće pronaći rešenja za sva pitanja ove krize. Svi Belorusi se mole za ovo. Svi predlozi, u smislu organizovanja današnjeg sastanka, biće razmotreni i apsolutno ispunjeni“, dodao je on, ističući da se „raduje rezultatima“.

U ukrajnskoj delegaciji su, između ostlaih, ministar obrane Oleksij Reznikov i predsednikov savetnik Mihajlo Podoljak.

Moskva je uoči početka pregovora poručila da želi da postigne „sporazum“, dok se čini da njena ofanziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

„Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da treba da postignemo sporazum, ali to mora da bude u interesu obe strane“, rekao je ruski pregovarač i savetnik Kremlja Vladimir Medinski.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu