4.9 C
Belgrade
среда, 8 априла, 2020

POČEO RASPAD BIH: Skup nadzirao Putinov diplomata – Dodik najavio granicu između RS i Federacije!

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Foto: Žurnal.info / Vijesti.ba

Alexey Semenikhin za vreme sastanka boravio u zgradi Vlade RS u Istočnom Sarajevu. Ruski diplomata sarađivao i sa CIK-om,a a član CIK-a Branko Petrić takođe prisustvovao skupu. Lider SNSD-a najavio da će ga uskoro podržati i Dragan Čović, te da će se razgovarati o granici između RS-a i tzv Herceg-Bosne. Dodik nije negirao veze sa ruskim oligarhom Konstantinom Malofeevim koji u Putinovo ime finansira separatističke akcije.

Sastanak srpskih kadrova iz institucija BiH još formalno nije bio završen kada se ispred zgrade Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu parkirao automobil Toyota s diplomatskim tablicama.

U njemu je bio Alexey Semenikhin, viši savetnik Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu. Novinari su već bili „uklonjeni“ iz hodnika, pa je ruski diplomata, opkoljen službenicima Republike Srpske, proveden kroz vrata kroz koja će, koji minut kasnije, u kontra  pravcu proći – Milorad Dodik.


Automobil Ambasade Rusije ispred zgrade institucija RS u Istočnom Sarajevu

„Ovdje je postalo sve problematično što dolazi od Rusa“, reći će Milorad Dodik na konferenciji za medije.

Dok je medijska pažnja bila usmerena na Dodikov govor, Semenikhin je napustio zgradu Vlade. Bestraga su nestali i predsednik  VSTV-a Milan Tegeltija i član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić. Upravo je Tegeltija sedeo u prvom redu dok se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obraćao srpskim kadrovima iz institucija BiH okupljenim zbog presude Ustavnog suda BiH  u vezi sa poljoprivrednim zemljištem.

„Vidite Tegeltiju. Stalno ga napadaju zato što radi dobar posao“, kazao je Milorad Dodik obraćajući se prisutnim srpskim zvaničnicima iza zatvorenih vrata.

Potom je usledilo iznošenje plana za budućnost. Dodik je prisutne, preneće izvori Žurnala, informisao da će se uskoro u celu priču uključiti Dragan Čović i njegov HDZ. Sve bi trebalo započeti preko elektroenergetskog sektora, jer će HDZ početi da pregovara sa Republikom Srpskom o granicama između tog entiteta i takozvane Hrvatske zajednice Herceg – Bosne.

„Dodik je informisao prisutne da će HDZ priču o entitetskim granicama pokrenuti preko Elektroprivrede HZ HB, odnosno, preko distribucije električne energije“, rekao je izvor Žurnala, pojašnjavajući da će se tako pronaći partner  institucijama Republike Srpske koji će ući u pregovore o međuentitetskoj granici.DOBRA SARADNJA SA RUSIMA

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je, podsećamo, pre nego je službeno podržao Milorada Dodika u vezi sa njegovim zahtevima o progonu međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH boravio u Moskvi. Tamo se susreo sa Valentinom Matvijenko – najmoćnijom ženom Rusije, a nakon sastanka je kazao da bi ruski uticaj u BiH trebao biti mnogo veći. Dodikove veze sa Rusima su – nesporne. A i veze onih državnih zvaničnika koji su danas bili na sastanku u Istočnom Sarajevu.

Sastanku sa Dodikom, rekosmo, prisustvovao je i Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH.„Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije danas je pozdravilo rad Centralne izborne komisije BiH koja je protekle izbore organizirala u skladu sa demokratskimstandardima“, saopštila je 11. oktobra 2018. godine nadaleko poznata glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Za dobru saradnju Ruske Federacije i CIK-a pobrinuli su se Irena Hadžiabdić i Branko Petrić. Upravo je u ime Ambasade Ruske Federacije za kontakte sa Centralnom izbornom komisijom BiH bio zadužen Alexey Semenikhin. Isti diplomata koji se jutros pojavio u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske dok je član CIK-a Branko Petrić pomno slušao Dodikov plan za budućnost. A realizacije tog plana nema bez podrške pravosuđa..

„Nećemo provesti odluku Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu“, saopštio je jutros Milorad Dodik.

Milan Tegeltija bio je u prvom redu i dobro je čuo da član Predsedništva BiH poziva na kršenje Krivičnog zakona BiH.

„Uhapsite me ako možete“, kazao je dan ranije Milorad Dodik.
Za hapšenje je potreban nalog Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Na čelu Tužilaštva je Gordana Tadić koja je u svoje odaje primala ruskog ambasadora Petra Ivancova s kojim je razgovarala o provođenju pravde u BiH. Tadićeva je kadar HDZ-a BiH koja je na funkciju glavne državne tužiteljke imenovana nakon što je, kao vršilac dužnosti, donela naredbu o obustavi istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referenduma o danu Republike Srpske. Tadićevu je imenovao – Milan Tegeltija. Kada je OHR prozvao Milana Tegeltiju nakon afere „potkivanje“, u raspravu se uključila Ambasada Ruske Federacije.

„Neprijatno smo iznenađeni izjavom OHR-a u vezi sa pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tela BiH, odnosno Visokog sudskog tužilačkog veća i njegovog predsednika“, navedeno je u saopštenju Ambasade Ruske Federacije od 7. juna 2019. godine.

Skoro identičnu rečenicu Milorad Dodik je ponovio na sastanku u Istočnom Sarajevu pokazujući rukom na Milana Tegeltiju, prvog čoveka pravosuđa iz prvog reda skupa na kojem su dogovarane buduće separatističke aktivnosti vlasti Republike Srpske.

ŽURNAL PITA: KO JE KUPIO OBVEZNICE?

Proruskog separatizma nema bez oligarha Konstantina Malofeeva, biznismena koji je završio na crnim listama Evropske unije i SAD-a zbog finansiranja akcija u Ukraniji.

„Gospodine Dodik, ko je kupio obveznice Republike Srpske u iznosu od 150 miliona eura preko fantomske brokerske kuće iz Hong Konga koja je kažnjena zbog pranja novca“, glasilo je Žurnalovo pitanje lideru SNSD-a.

No, konkretnog odgovora nije bilo, osim što su Dodik i Zoran Tegeltija, nakon početnog negiranja priznali da su, ipak, obveznice prodate posredstvom brokerske kuće BMI iz Hong Konga koja je, objavili smo na Žurnalu prošle sedmice, kažnjena zbog pranja novca.

„Nijedna druga brokerska kuća nije htjela da učestvuje“, pokušao se opravdati Zoran Tegeltija.


(Milorad Dodik i Konstantin Malofeev)

Glavni čovek BMI-a Evropu je Claus Korner, nemački bankar koji je godinama radio u Moskvi i jedan od njegovih klijenata je bio ruski oligarh – Konstantin Malofeev. Osim Kornera, poslove u ime BMI-a u Evropi vode ruski državljani – Lev Omelkov, Sergey Lukyanov, Stephan Kochkov i Konstantin Lomakin.  Žurnal je nekoliko puta objavio da su upravo ovi bankari i ova brokerska kuća obveznice Republike Srpske kupovali u ime – Konstantina Malofeeva, finansijera ruskih separatisičkih akcija.

Malofeev je 20 dana prije transakcije pokušao posjetiti Dodika, ali mu je zabranjen ulazak u BIH, te je vraćen sa banjalučkog aerodroma. Upravo su tada trebali dogovoriti detalje o transakciji vrijednoj 300 miliona maraka. Stoga smo pitali Dodika – da li je Malofeev kupio obveznice Republike Srpske. Odgovor je bio jednostavan: „Šta i da jeste“?

- Advertisement -

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

“JASTREBARSKO“ SEME ZLA: Časne sestre ubijale decu pijukom i otrovima! (VIDEO)

Jedna od preživelih žrtvi genocida nad Srbima u NDH, koja je i sama prošla jedini dečiji koncentacioni logor tokom drugog svetskog rata...

TVOJ NOVAC: Frilenseri imaju „savršenu oluju“ anksioznosti zbog COVID 19

Kriza izazvana COVID 19, uzdrmala je tržište rada, na hiljade njih ostaje bez posla, zamislite kako je onda "frilenserima"

STARTUP3 – izgraditi ekosistem visoko tehnoloških habova

Da li ste inovator u oblasti novih tehnologija? Nisu Vam strani pojmovi kao što su blokčejn, augmentativna ili virtuelna realnost, Internet...

VUČIĆ ZA RTS: Od petka do ponedeljka 24h policijski čas?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se na dnevnom nivou procenjuje mogućnost uvođenja 24-časovnog karantina u Srbiji, na duži period u...

SRAMOTNO: Studentkinja iz Ćuprije napala SPC

Dragana Rakić iz Ćuprije, studentkinja Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, komentarisala je za Novu, suspenziju sveštenika i profesora docenta, Vukašina Milićevića i pokretanje...