31.8 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

POČELO JE: Šojgu ubrzava rusku ofanzivu u Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruske trupe su na 15 kilometara od Slavjanska, drugog najvećeg grada pod kontrolom Ukrajine u regionu Donjecka, čije je zauzimanje, kao i susednog Luganska, izgleda ključni vojni cilj Moskve

Rusija će nastaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Advertisement -

„Jedan od glavnih ciljeva operacije je zaštita ljudi u DNR i LNR. Preduzete su mere da se obezbedi njihova zaštita i postignuti određeni rezultati”, rekao je Peskov, misleći na dva samoproglašena regiona u Ukrajini koje podržava Rusija, javlja Rojters.

On je još rekao da nema dogovora oko datuma mogućeg referenduma u Donbasu i drugim regionima Ukrajine pod kontrolom ruskih trupa, prenosi Tanjug. S druge strane, ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ne napušta borbeni duh.

„Pobeda će biti naša”, poručio je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, sto dana od pokretanja ruske invazije na Ukrajinu.

- Advertisement -

„Predstavnici države su ovde i brane Ukrajinu sto dana”, naveo je Zelenski u video-snimku na „Instagramu”, javlja AFP.

On je ovaj snimak napravio ispred zgrade predsedništva u Kijevu. Uz njega su bili premijer Denis Šmigal i lider vladajuće partije David Arahamija.

Zelenski je poruku s istog mesta snimio i 25. februara, dan posle ulaska ruskih snaga u Ukrajinu, prenosi Beta.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj kaže da se obeležava sto dana od ruske invazije na Ukrajinu, ali i sto dana snažne EU podrške Ukrajini.

„U sto dana hiljade je mrtvih, a 6,8 miliona izbeglih. Sto dana nerazumne destrukcije i šteta koja se procenjuje milijardama. Sto dana blokirane su luke, bombarduju se polja, a 22 miliona tona žita je blokirano”, napisao je Borelj na „Tviteru”.

On je precizirao da je za sto dana rata u Ukrajini EU izdvojila devet milijardi evra pomoći, uključujući dve milijarde za naoružanje ukrajinskih vojnih snaga.

„Za sto dana uveli smo šest paketa sankcija, sankcionisali 1.158 osoba i 98 entiteta, 90 procenata ruske nafte je pod embargom, a vodeće ruske banke su isključene iz ’Svift’ prometa”, saopštio je Borelj.

On je naglasio da se, istovremeno, sto dana traži i „diplomatsko rešenje za rat”.

Borelj je ponovio da sto dana EU podržava Ukrajinu i njen narod i zaključuje da će to nastaviti sve do „pobede Ukrajine nad ruskim agresorom”.

Međutim, koordinator Ujedinjenih nacija za Ukrajinu Amin Avad izjavio je da u ovom ratu neće biti pobednika. Apelovao je da je potreban mir i da se rat mora okončati, javlja AFP.

Ukrajinsko Generalno tužilaštvo saopštilo je da je „u agresiji Rusije na Ukrajinu, koja traje sto dana, poginulo je 261 dete, dok su 463 ranjena”. U saopštenju objavljenom na „Telegramu” kaže se i da te cifre nisu konačne, jer nema preciznih podataka o broju stradale dece „u područjima gde se vode aktivne borbe i na privremeno okupiranim teritorijama”.

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov, čiji vojnici imaju značajnu ulogu u ratu u Ukrajini, izjavio je da je „ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu postavio nove zadatke u okviru specijalne operacije u Ukrajini, koji će ubrzati njen tempo”. On je posle sastanka sa Šojguom na „Telegramu” napisao da zadaci koje je postavio Šojgu podrazumevaju unapređenje dalje taktike.

„Preduzete mere će omogućiti znatno povećanje efikasnosti ofanzivnih manevara, što doprinosi izvođenju specijalne operacije bržim tempom”, naveo je Kadirov, javlja agencija RIA Novosti.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko izjavio je da ruska vojska neće lako osvojiti Donjeck, ali da je neophodno da svet Ukrajini isporuči više oružja kako bi nastavila da pruža otpor.

„Ruske trupe su raspoređene na samo 15 kilometara severno od Slavjanska, drugog najvećeg grada pod kontrolom Ukrajine u regionu Donjecka”, saopštio je Kirilenko i dodao da je zauzimanje Donjecka i susednog Luganska ključni ruski vojni cilj, javlja Rojters.

On je istakao da je Rusija blizu toga da uspostavi punu kontrolu nad Luganskim regionom, a da je u regionu Donjecka nešto manje od 50 odsto teritorije i dalje u rukama ukrajinske vojske, što otežava ruske planove o zauzimanju čitavog Donbasa.

Kirilenko je dodao da se nada da će nova nabavka američkog oružja najavljena u sredu, koja uključuje višecevne lansere raketa, omogućiti Ukrajini da sprovede efikasne kontraofanzive i naglasio da podrška ne bi trebalo da se završi na tome.

Ranjen hrvatski dobrovoljac

Zagreb – Državljanin Hrvatske ranjen je borbi u Ukrajini i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku, potvrdilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema pisanju zagrebačkog „Jutarnjeg lista”, on se borio kao dobrovoljac na ukrajinskoj strani.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti