4 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

POČELO JE: Saslušan Milorad Dodik

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sarajevo — Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, napustio je danas Tužilaštvo BiH, gde ga je saslušao postupajući tužilac.
On je dobio poziv, prema nezvaničnim informacija, da tužiocima da iskaz o okolnostima afere „Ikona“. Dodik je ušao u zgradu Tužilaštva BiH na sporedni ulaz u 11 sati, a kroz isti taj ulaz zgradu je napustio oko 12 sati.

Podsećamo, radi se o ikoni koju je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije, prilikom nedavne posete BiH.

Ubrzo su reagovali zvaničnici Ukrajine, koja tvrdi da se radi o ikoni koja je deo njene kulturne baštine i za koju smatra da je ukradena. Nedugo potom Lavrov je ikonu vratio, te je naloženo Interpolu da istragom utvrdi njeno poreklo.

- Advertisement -

Zbog ove afere, ranije u Tužilaštvu BiH saslušan ambasador BiH u Moskvi, a iskaze će dati i ostala dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U Sarajevu je zbog ove afere nedavno boravio i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, koji je održao sastanke s ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljkom Gordanom Tadić.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago. Nedavno je i šef ukrajinske diplomatije poručio da „Dodik nastavlja lagati javnost“ i da je ikona njihova.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti