POČELO JE: Nato snage već ”operišu” u Ukrajini, Rusi uništili vojnu fabriku u Kijevu

Obavezno pročitajte

BERLIN – NATO snage već „operišu” po Ukrajini. Elitne vojne jedinice NATO podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske vojske. Specijalci iz Velike Britanije i SAD obučavaju ukrajinske vojnike, između ostalog, za korišćenje 3. 600 modernog protivtenkovskog oružja,tvrdi nemački magazin „Fokus”.

Takođe ih obučavaju za sabotažu i vežbaju sa njima tehnike gerilske borbe.

- Advertisement -

Britanci su najbrojniji u timu za obuku Ukrajinaca sa više od 100 elitnih vojnika specijalne jedinice SAS.

Ti vojnici se, delom, nalaze u Ukrajini skriveno od 2014. godine nakon što je Rusija anektirala Krim.

Oni obučavaju profesionalnu ukrajinsku vojsku i dobrovoljce. Takođe u Ukrajini su i pripadnici britanske mornaričke specijalne jedinice SBS, te i specijalni izviđači jedinice SRR.

I SAD su u Ukrajinu poslali svoje specijalce – Zelene beretke obučavaju Ukrajince u gradskoj borbi, a „Nevi sils” vrše obuku na jednom starom poligonu na zapadu zemlje.

Za koordinaciju aktivnosti specijalaca SAD zadužena je komanda za Evropu u Štutgartu, prenosi Tanjug.

Takođe britanski i američki elitni vojnici imaju i jedan specijalni zadatak, za koji su zadužene jedinice stacionirane u Litvaniji, a to je, da u slučaju potrebe evakuišu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske snage uništile proizvodne pogone vojne fabrike Artjom u ukrajinskoj prestonici Kijevu sa visoko preciznim raketama dugog dometa.

„Precizno oružje ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga velikog dometa eliminisalo je proizvodne pogone avio-kosmičkog postrojenja Artjom u Kijevu”, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Tass.

U poslednja 24 sata ukrajinske snage su 25 puta pucale na teritoriju DNR. Poginulo je sedam osoba, a 45 je ranjeno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

U granatiranju ukrajinskih snaga oštećeno je skladište nafte u Kirovskom okrugu u Donjecku, tvrdi gradonačelnik Oleksij Kulemzin, pišu Izvestija.

Kako se navodi, grad je tokom noći granatiran četiri puta.

Austrijanci ne podržavaju politiku vlade prema Ukrajini

BEČ – Ponašanje vlade Austrije u vezi sa ratom u Ukrajini proteklih nedelja na meti je mnogih Austrijanaca, jer jedni smatraju da se krši neutralnost, a drugi da se premalo podržava ukrajinski narod.

Samo 40 odsto Austrijanaca smatra politiku svoje vlade u vezi sa ratom u Ukrajini ispravnom, pokazuje istraživanje javnog mnjenja bečkog nedeljnika „Profil”, prenosi Tanjug.

Tako 23 odsto smatra da se Austrija previše svrstala na stranu Ukrajine, a 17 odsto je mišljenja da je politika vlade previše prijateljska prema Rusiji.

Najzadovoljniji pozicioniranjem austrijske vlade u vezi sukoba u Ukrajini su glasači vladajuće Narodne partije (OVP).

Naime, čak 78 pristalica OVP podržava politiku vlade.

Na drugom mestu se ne nalaze birači koalicionog partnera u vladi, Zeleni, već pristalice Neos-a (53 odsto).

Kada je reč o Zelenima samo 49 odsto podržava politiku vlade, kao i 41 odsto pristalica Socijaldemokratske partije (SPO).

Najveći kritičari vladine politike je u redovima Slobodarske partije (FPO) kod kojih svega 17 odsto podržava politiku prema Ukrajini, smatrajući da je Austrija prekršila neutralnost i svrstala se na jednu stranu.

SourcePolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu