POČELO JE: DPS se raspada, pljušte ostavke, putuj Milo!

Obavezno pročitajte

DPS odlazi u istoriju

Jednu od doskora vladajućih stranaka u Crnoj Gori počeli su, odmah nakon parlamentarnih izbora, da napuštaju članovi.

Među prvim je ostavka funkcionera barskog Odbora Socijaldemokrata, koalicionih partnera DPS-a Mila Đukanovića.

- Advertisement -

„Nakon pet godina aktivnog rada i djelovanja u stranci odlučio sam da istu napustim. Želim da znate da ovim ne napuštam ideju socijaldemokratije u koju vjerujem i koju ću i dalje promovisati. Inače, razlozi za moje napuštanje Partije su nastali mnogo prije i odluku o njenom napuštanju sam donio mnogo ranije, ali nijesam htio da ovu moju odluku i realizujem prije izbora, kako ne bih ni na koji način uticao ili bio razlog za gubitak makar jednog glasa na izborima“, navodi se, između ostalog, u ostavci potpisanoj 31. avgusta, dan posle održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Stranke vladajuće koalicije na izborima u Crnoj Gori nisu se izborile za većinu poslaničkih mesta u budućem parlamentu i nade o formiranju vlasti su im potonule u vodu.

Crno na belo – Funkcioner DPS pismeno napušta stranku

Ukoliko pogledamo sudbine političkih partija u Srbiji koje su nekada bile na vlasti i osvajale najviše glasova na izborima, jasno je da nakon izbornog poraza počinje osipanje stranke, i kao po pravilu, najpre odlaze funkcioneri.

Socijalističku partiju Srbije je posle 5. oktobra 2000. napustila armija funkcionera i demoralisano članstvo počelo je da „diže ruke“ od stranke. Pojedini visoki funkcioneri SPS odmah su osnovali nove partije koje nisu ostvarile neke zapažene političke rezultate.


„Izgubili smo zbog Crkve“
Demokratska stranka Srbije, od male stranke pre 5. oktobra, postala je, pojačana novim kadrovima, značajan igrač srpske političke scene. Ali, kada je stranka otišla u opoziciju, i kadrovi su otišli na drugu stranu.

Sličnu sudbinu doživela je i Demokratska stranka. Nakon poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine, počeo je proces atomiziranja i frakcijašenja stranke, koji ni danas nije okončan.

Sličan fenomen je počeo sada u Crnoj Gori, a kako će se odraziti na DPS, koji je tri decenije najjača stranka u toj zemlji, pokazaće vreme.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu