13.8 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

POČELO JE: DPS se raspada, pljušte ostavke, putuj Milo!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

DPS odlazi u istoriju

Jednu od doskora vladajućih stranaka u Crnoj Gori počeli su, odmah nakon parlamentarnih izbora, da napuštaju članovi.

Među prvim je ostavka funkcionera barskog Odbora Socijaldemokrata, koalicionih partnera DPS-a Mila Đukanovića.

- Advertisement -

„Nakon pet godina aktivnog rada i djelovanja u stranci odlučio sam da istu napustim. Želim da znate da ovim ne napuštam ideju socijaldemokratije u koju vjerujem i koju ću i dalje promovisati. Inače, razlozi za moje napuštanje Partije su nastali mnogo prije i odluku o njenom napuštanju sam donio mnogo ranije, ali nijesam htio da ovu moju odluku i realizujem prije izbora, kako ne bih ni na koji način uticao ili bio razlog za gubitak makar jednog glasa na izborima“, navodi se, između ostalog, u ostavci potpisanoj 31. avgusta, dan posle održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Stranke vladajuće koalicije na izborima u Crnoj Gori nisu se izborile za većinu poslaničkih mesta u budućem parlamentu i nade o formiranju vlasti su im potonule u vodu.

Crno na belo – Funkcioner DPS pismeno napušta stranku

Ukoliko pogledamo sudbine političkih partija u Srbiji koje su nekada bile na vlasti i osvajale najviše glasova na izborima, jasno je da nakon izbornog poraza počinje osipanje stranke, i kao po pravilu, najpre odlaze funkcioneri.

Socijalističku partiju Srbije je posle 5. oktobra 2000. napustila armija funkcionera i demoralisano članstvo počelo je da „diže ruke“ od stranke. Pojedini visoki funkcioneri SPS odmah su osnovali nove partije koje nisu ostvarile neke zapažene političke rezultate.

- Advertisement -


„Izgubili smo zbog Crkve“
Demokratska stranka Srbije, od male stranke pre 5. oktobra, postala je, pojačana novim kadrovima, značajan igrač srpske političke scene. Ali, kada je stranka otišla u opoziciju, i kadrovi su otišli na drugu stranu.

Sličnu sudbinu doživela je i Demokratska stranka. Nakon poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine, počeo je proces atomiziranja i frakcijašenja stranke, koji ni danas nije okončan.

Sličan fenomen je počeo sada u Crnoj Gori, a kako će se odraziti na DPS, koji je tri decenije najjača stranka u toj zemlji, pokazaće vreme.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti