Počela hapšenja i pretresi po Srbiji, učestvuje FBI

Obavezno pročitajte

Srbija i FBI

Na 16 lokacija u Srbiji izvršen pretres stanova, a uhapšeno je 11 osoba.

Akcija je sprovedena u saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije i američkog Federalnog istražnog biroa.

- Advertisement -

Uhapšeni su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Za uhapšene se sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do danas učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb-stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije, gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca, kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navodi Tužilaštvo.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem imejla ili putem video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga, grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platforme i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Pad zapadne hegemonije, petrodolar je istorija

Putovanje Vladimira Putina na Bliski istok ukazuje na pad zapadne hegemonije, napisao je nemačko-finski preduzetnik i bivši vlasnik najvećeg...

Još priča na sličnu temu