POČELA HAPŠENJA: Dritan pravi čistku od mafije, tek je počeo!

Obavezno pročitajte

Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević uhapšen je pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju u kojoj su između ostalih delovali i Ana Lakićević, načelnica tivatske Područne jedinice te uprave, i Krsto Pavićević, geometar i ovlašćeni zastupnik firme Geo-arh.

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću određeno je zadržavanje do 72 sata. On je uhapšen juče pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju u kojoj su između ostalih delovali i Lakićević i Pavićević.


Na teret im se stavlja i da su počinili krivično delo – zloupotreba službenog položaja, odnosno da su u više predmeta državne resurse koristili u privatne svrhe. Specijalna tužuteljka Lidija Mitrović i njima je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje do 72 sata.

Prema nezvaničnim saznanjima SDT i Uprava policije danas će o tom slučaju zvanično obavestiti javnost.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da Specijalno policijsko odeljenje nastavlja istragu u tom predmetu i da spisak juče uhapšenih nije konačan. Članovi tog policijskog tima juče oko 10 sati, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapsili su Kovačevića u njegovoj kancelariji. Na svom radnom mestu uhapšena je i Lakićevićeva, koja je i članica predsedništva Socijaldemokrata Budve.

Sve počelo prijavom Podgoričanina

Jedan od sagovornika “Vijesti” objasnio je da je istraga u tom predmetu počela prijavom Podgoričanina Aleksandra Gazivode – da ga je Kovačević ucenama primorao da mu u bez cene proda milionski vrednu kuću u Tivtu. Šefa Uprave za nekretnine optužuje da je na taj način sinu Danku pribavio protivopravnu korist, jer je na njegovo ime upisana vredna imovina na obali mora.

Taj Podgoričanin tvrdi da objekat u zoni Morskog dobra nije mogao legalizovati dok je on bio vlasnik, ali da je to učinjeno nakon što je prešao u ruke Kovačevića, koji je i član Glavnog odbora Socijaldemokrata.

“Pripadnici SPO nakon njegove prijave izuzeli su dokumentaciju iz Uprave za nekretnine i sa posebnom pažnjom pregledali predmete koji su iz tivatske PJ slate na obradu u Podgoricu”, rekao je jedan od sagovornika lista. Objasnio je i da se inspektori nisu zadržali samo na tim predmetima, već da proveravaju i druge “velike” poslove u koje je Kovačević bio uključen kao službeno lice.

Sumnjive porodične firme

Prema nezvaničnim saznanjima, pod lupom je i geodetska firma “Geo & arh projekt” koja je u vlasništvu Kovačevićevog brata Dragoslava.

Navodno, dok je bio odgovorno lice u toj firmi, Pavićević je potpisao elaborat za spornu kuću u Tivtu.

Inspektori SPO proveravali su kako je kuća uknjižena na Kovačevića uprkos tome što je, dok je bila u vlasništvu Gazivode, ta nekretnina imala u posedovnom listu zabranu uknjižbe zbog građenja bez dozvole. Jedan od sagovornika “Vijesti” tvrdi da je to učinjeno tek nakon što je država omogućila legalizaciju.

Sin – jedini vlasnik

Danko Kovačević, sin juče uhapšenog direktora Uprave za nekretnine, zvanični je vlasnik nelegalno sagrađene luksuzne vikendice “na pjeni od mora”, na samoj obali mora u Tivatskom zalivu.

Trospratna kuća podignuta je 2017. na parceli u mestu Obala Bogišića u Krtolima kod Tivta, ispod lokalnog puta Tivat – Radovići, u blizini popularne konobe i ribljeg restorana “Maestral”.

Kovačevićeva vila jedna je u nizu novih, luksuznih takvih kuća za izdavanje ili privatno korišćenje, a koje su u proteklih nekoliko godina sagrađene na uskom pojasu ispod puta Tivat – Radovići na području Obale Bogišića i Obale Đuraševića.

Kuća skoro sa temeljima u moru, napravljena je na placu koji je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, mlađi Kovačević pre par godina kupio od Aleksandra Gazivode, ali je tek ove godine preveo na sebe.

Plac (katastarska parcela 105/1 KO Bogišići) koji je zvanične površine samo 97 kvadrata, kompletan je u zoni morskog dobra, a u katastru se vodi na državu Crnu Goru kao vlasnika, dok je Danko Kovačević sada upisan kao jedini njegov korisnik.

Na tih 97 kvadrata, sin direktora Uprave za nekretnine je 2017. podigao objekat ukupne površine 254 kvadrata, a koji je zapadnom fasadom od objekta na susjednoj parceli, udaljen nepun metar.

Danko Kovačević i Aleksandar Gazivoda kao tada zvanično suvlasnici nelegalnog objekta, podneli su 16. jula 2018. Opštini Tivat zahtev za njegovu legalizaciju.

U zahtevu koji je dostupan na sajtu Opštine Tivat i prema kojem do danas zvanično nije doneseno konačno rešenje o prihvatanju ili odbijanju, ne navodi se površina nelegalnog stambenog objekta, ali se potvrđuje da nije namenjen za osnovno stanovanje, odnosno da se radi o vikendici.

Objekat se sastoji od podruma, prizemlja i dva sprata, a u momentu podnošenja zahteva za legalizaciju, Kovačevićeva vikendica je navodno bila “završena i neuseljena”, ali nije bila prijavljena za plaćanje poreza na nepokretnosti.

Postupajući po tom zahtevu, tadašnji Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat – 2. oktobra 2018. Kovačeviću i Gazivodi uputio je zahtev za ispravku njihovog podneska, jer je, kako se navodi u tom dokumentu, utvrđeno da uz zahtev za legalizaciju divlje vikendice, nisu priložili dokumentaciju koju propisuje član 156 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

U rešenju koje je potpisala tadašnja sekretarka za uređenje prostora Opštine Tivat Tamara Furtula (DPS), stoji da su Kovačević i Gazivoda u obavezi da tom organu dostave “Elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta izrađen od strane licencirane geodetske organizacije i ovjeren od strane Katastra”, kao i “dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno izvoda iz katastra neopokretnosti ili druge odgovarajuće evidencije nepokretnosti (original ili ovjerena kopija lista nepokretnosti), odnosno uvjerenje iz Katastra da je podnosilac zahtjeva za legalizaciju predao Katastru zahtjev za ovjeru elaborata”.

Elaborat je, sudeći prema podacima sa sajta Uprave za nektetnine kojom direktoruje stariji Kovačević, još 2018. uradio upravo “Geo/Arh Projekt” čiji je ovlašćeni zastupnik Krsto Pavićević, juče takođe uhapšen…

Šume i vile

U evidenciji UZN koju je vodila Područna jedinica Tivat, čija je načelnica Ana Lakićević takođe lišena slobode, stoji da je Kovačevićeva nelegalno izgrađena nekretnina u Krtolima upisana 12. oktobra ove godine, da je osnov sticanja Kovačevićeve zgrade površine 254 kvadrata na Obali Bogišića “građenje”, a u listu tereta je upisano da taj objekat nema dozvolu.

Zanimljivo je da se Kovačevićeva parcela na Obali Bogišića, koja se po kulturi vidi kao “porodična stambena zgrada i dvorište”, graniči sa dve parcele drugog privatnog vlasnika – staromeštanina Krtola, a koje se u katastru vode kao “šume 3. klase”, iako je u slučaju jedne (104/5 površine 7,16 kvadrata) reč o malom i uskom putnom pojasu od kolovoza puta Tivat-Radoviči do ulaza u Kovačevićevu vilu na kojoj nema ni travke a kamoli stabala i šume, dok se druga parcela 105/3 površine 3,95 kvadrata takođe bez rastinja na njoj, nalazi sa donje strane vile prema moru.

Ispod Kovačevićeve vile nalazi se betonirana nova ponta površine 52,46 kvadrata a koja se u kastastru zvanično klasifikuje kao “veštački stvoreno neplodno zemljište” i upisana je na državu Crnu Goru kao vlasnika, dok pravo raspolaganja nad njom ima Vlada.

Abazović: Uskoro novi slučajevi

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović pohvalio je akciju SDT-a, rekavši da je nova vlast obećala odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Naročito protiv korupcije na visokom nivou, koja vodi prema ljudima koji su obavljali značajne pozicije. Mislim da je direktor Uprave za nektretnine izuzetno važna pozicija u svakoj državi… to je direktno povezano sa katastrima svih opština. Tamo su bile brojne nepravilnosti. Poštujem prezumpciju nevinosti… ali želim da pohvalim SDT”, rekao je novinarima tokom posete Opštini Pljevlja.

On je dodao da Vlada neće tolerisati nikakav javašluk i upiraće prstom na svakoga ko je korumpiran bez obzira na to da li će to da prate druge grane. “Mislim da ćete veoma brzo biti iznenađeni novim slučajevima, koji bi trebalo da vide svetlost dana”, rekao je on.

MANS: Šta je sa prijavama za nezakonito bogaćenje

Iz nevladine organizacije MANS saopštili su da pozdravljaju akciju u kojoj je Kovačević uhapšen, ali su SDT podsetili da su im godinama ukazivali na mnogo težia krivičina dela, napominjući da o tome postoje i dokazi. Komentarišući jučerašnji slučaj, podsetili su da su im iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ranije odgovorili da nadležne inspekcije nisu kontrolisale objekat Kovačevića.

“Podaci sa kojima raspolaže MANS pokazuju da je gradnja objekta bez građevinske dozvole započeta na parceli koju je 2017. godine kupila supruga direktora katastra, Milunka Kovačević za iznos od 54.000 eura, i do kraja godine prevela na svog sina Danka Kovačevića”, saopštili su iz MANS-a.

Iz te NVO rekli su da očekuju da istraga protiv Kovačevića neće biti zaustavljena samo na tom pojedinčanom slučaju. Podsetili su da su protiv njega podneli nekoliko krivičnih prijava u vezi sa njegovim obavljanjem funkcije direktora državnog Katastra.

“Ali i u odnosu na sumnje za nezakonito bogaćenje. Jedna od poslednjih krivičnih prijava odnosila se na učešće Kovačevića u proceni vrednosti državnih parcela u Podgorici koje su bez javnog tendera prodate kompaniji ‘Čelebić’ i sumnje da je zbog takve procene oštećen državni budžet. Još 2017. godine MANS je SDT-u dostavio kompletnu dokumentaciju koja svedoči o osnovanim sumnjama da je Dragan Kovačević nezakonito stekao ogromu imovinsku korist, te da za imovinu vrednu najmanje 100.000 evra ne postoje dokazi o porijeklu novca kojom je kupljena”, saopštili su iz MANS-a nakon hapšenja.

Podsetili su i da su početkom 2019. Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prijavili i sumnjivu kupovinu “mercedesa” vrednog 21.000 evra, koji je registrovan na ime Draganovog mlađeg sina – Vladana Kovačevića, a koja nije bila prijavljena u imovinskom kartonu direktora katastra.

“Ova prijava MANS-a je razmatrana tek nakon odlaska Radonjića, a ASK je nedavno doneo odluku da je Dragan Kovačević prekršio Zakon o antikorupciji sakrivajući vlasništvo nad pomenutom imovinom”.

Iz te NVO ističu da su u avgustu 2016. protiv Kovačevića podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnji u nezakonito zapošljavanje 67 lica u državnom katastru, posredstvom ugovora u djelu, a sve tokom izborne godine.

“Dragan Kovačević je bio i član Komisije za procjenu vrijednosti parcela koje je Glavni grad Podgorica prodao podgoričkom biznismenu, Žarku Buriću, a na kojima se nalazi ‘čuveni’ soliter pored hotela ‘Podgorica’ na obali Morače. Istraživanje koje je MANS sproveo 2016. godine pokazalo je da je, zahvaljujući procjeni Kovačevića, Glavni grad pomenute parcele prodao Buriću po cijeni koja je bila znatno ispod tržišne”…

Istraživački centar MANS-a, kako navode, 2014. istraživao je kako je Kovačević dok je obavljao funkciju načelnika lokalnog katastra u Baru (2008 – 2010), omogućio starijem sinu Danku – da nezakonitom prenamjenom zemljišta dođe u posjed vrijednog građevinskog zemljišta u toj opštini…

“Tokom mandata na čelu barskog katastra Kovačević je nezakonito uknjižio više stambeno poslovnih objekata, što je pokazalo istraživanje MANS-a iz 2013. godine. Tako su se među korisnicima takve ‘usluge’ Kovačevića našli članovi porodice Vujačić, kumovski povezani sa visokim funkcionerom DPS-a Milanom Roćenom, ali i osuđeni bivši predsjednik barske opštine, Žarko Pavićević”, saopštili su.

Ističu da je i pored obimne dokumentacije koja je dostavljena SDT-u, većina tih prijava odbačena bez valjanog obrazloženja.

SourceVijesti

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu