POBUNA U POŠTI: Radnici traže veće plate i smenu direktorke

Obavezno pročitajte

Zaposleni u Javnom preduzeću „Pošta Srbije“ poručili su sa protesta ispred Glavne pošte u Takovskoj, koji je organizovao Samostalni sindikat poštanskih radnika, da traže da plate radnika u tom preduzeću koje su manje od 60.000 dinara, budu povećane za 10 odsto.

Oni takođe traže da se ostalim zaposlenima, osim poslovodstvu, plate povećaju za tri odsto.

Predsednik sindikalnog odbora Zemun Samostalnog sindikata radnika ove firme, Aleksandar Janić rekao je da je prosečna neto zarada u Srbiji za oktobar 2020. godine bila 60.109 dinara, a u JP „Pošta Srbije“ 54.856 dinara.

On je naveo da je plata većine zaposlenih u ovoj firmi ispod prosečne zarade u Srbiji.

Protest radnika Pošte FOTO: Milica Vučković

Zaposleni u ovom preduzeću traže da im se isplati zarada iz dobiti po usvajanju završnog računa, a ukoliko dobiti nema da se od Vlade Srbije zahteva isplata jednokratne pomoći od 45.000 dinara.

Oni zahtevaju od Vlade Srbije da po hitnom postupku uzme u razmatranje situaciju u JP „Pošta Srbije“, da finansijski i stručno pomogne kao što je pomagala mnogim javnim preduzećima do sada.https://www.youtube.com/embed/YEQddDLpfGM

Traže i da se zaposleni koji rade duže od 24 meseca zaposle po ugovoru na neodređeno vreme, da se bolovanje obolelima od koronavirusa isplaćuje 100 odsto i da se onima kojima je smanjena plata po ovom osnovu vrati novac.

Zaposleni u JP „Pošta Srbije“ traže od Vlade i resornog ministarstva da se u što hitnijem roku uradi revizija poslovanja u ovom preduzeću i da se dovede stručan menadžment, jer je, kako tvrde, na čelu ovog preduzeća nestručno poslovodstvo.

Protest poštanskih radnika FOTO: Milica Vučković

Predsednica Samostalnog sindikata  radnika Jadranka Stankov rekla je da traže da sadašnja direktorka Mira Petrović bude smenjena, kao i da bude doveden nov direktor koji će ovo preduzeća dići na noge.

Stankov je rekla da je današnji protest prvi u nizu i da će uskoro organiozovati nov protest ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu