23.8 C
Belgrade
subota, 25 septembra, 2021

POBUNA RODITELJA: Ne damo decu u neuslovni prostor!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Grupa roditelja čija su deca predškolci uputila je Zahtev direktoru Predškolske ustanove „Neven“ i lokalnoj samoupravi u Prokuplju da odustanu od namere da njihovu decu prebace u prostor prokupačke Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ ,jer, kako tvrde tamo ne postoje uslovi da mališani borave.

Reč je o odluci PU „Neven“ da se iz objekta „Bajka“, koje se nalazi u najvećem prokupačkom naselju Sokićev bulevar grupa predškolaca prebaci u ovu školu. Od 26 roditelja, taj zahtev je potpisalo njih 18, a petoro su već ispisali decu iz ove grupe i prebacili ih u predškolsko odeljenje u Osnovnoj školi „29. oktobar“, koja je u tom naselju.

Direktorka PU „Neven“ Vesna Jovanović kaže da je održala sastanak sa njima i da u ovom trenutku ne zna šta će dalje biti.

- Advertisement -

– Prvo, ta škola je daleko do našeg naselja, a drugo mnogo važnije, je to da u toj školi nema uslova da deca borave. Tako, na primer, oni koji su već bili tamo, tvrde da užina pola grupe, druga polovina čeka da završe, pa se smenjuju. I šta će da radi vaspitačica kada treba neko dete da ode do toaleta, koji je udaljen, da ide sa njim ili da ga pusti sam- navodi Slaviša Momčilović neke od razloga zbog kojih ne žele da im deca promene objekat.

On dodaje da mnogi roditelji imaju i mlađu decu, koja su takođe u „Bajci“, pa bi svako jutro trčkarali od jednog objekta do drugog.Potpisi roditelja FOTO: Privatna arhivaPotpisi roditelja FOTO: Privatna arhiva

– Da se razumemo, nemaju svi automobile i treba im vremena da stignu, a objekti su dosta udaljeni. Deca plaču, jer su u ovom objektu, već pet godina i prosto ne žele da idu – dodaje Momčilović.

- Advertisement -

Direktorka PU „Neven“ kaže da je do preraspodele došlo zbog velikog broja dece, koja su na listi čekanja za manje uzraste. Trenutno 120 mališana je na toj listi i plan je da se otvore nova odeljenja, ali objekti moraju da se rasterete.

– Trenutno ne znam kako će se sve završiti. Prvo će sanitarna inspekcija da pregleda prostor u Osnovnoj školi „Milić Rakić Mirko“ i da da svoju ocenu, onda ćemo videti. Moramo, zbog ogromne liste čekanja da primimo još sedamdesetoro mlađe dece. Zato smo kao najbolje rešenje videli da izmestimo dve grupe predškolaca, kojih je ukupno 330 u ovoj godini. Jedna grupa bi trebalo da ide u OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“, a druga u „Milić Rakić Mirko“ – dodaje Jovanović.

Ta preraspodela je zakazana za 1. oktobar, a do tad, videće se da li će zaista ostati na snazi. Roditelji, kažu, neće odustati i neće pristati na prostor koji im je ponuđen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti