10.2 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

POBUNA IDE DO KRAJA: Narod tražio zakon o trajnoj zabrani kopanja litijuma!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović izjavio je da je taj pokret od premijerke Srbije Ane Brnabić zatražio donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.Zlatko Kokanović FOTO: ATA imagesZlatko Kokanović FOTO: ATA images

On je, posle sastanka sa Brnabić, rekao da to udruženje nije tražilo da se ukinu do sada date dozvole za istraživanje litijuma i bora, ali je zahtevalo da se istražno područje ne može proširivati.

– Tražili smo donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Brnabić je rekla da zbog izbora ne može da se donese zakon, ali zahtev nije eksplicitno odbačen – rekao je Kokanović.

- Advertisement -

Udruženje je, prema njegovim rečima tražilo i da inspekcija izađe na teren i utvrdi posledice istraživanja kompanije Rio Tinto u selima Jadra i Radjevine.

Brnabić je prošle nedelje rekla da je ukinuta Uredba o Prostornom planu područja posebne namene za Loznicu, čime je stavljena tačka na projekat „Jadar“ kompanije Rio Tinto kojim je bilo planirano otvaranje rudnika litijuma i bora u okolini tog grada.

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ takodje traži trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, a Inicijativa Kreni-pokreni moratorijum na iskopavanje litijuma na 20 godina.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti