POBUNA I PROTESTI U KINI: Ovo se nije dešavalo!

Obavezno pročitajte

U jeku informacija o broju zaraženih i umrlih od korone u Kini, koje su prethodnog vikenda obišle ceo svet, otkrivena je još jedna velika kriza sa kojom se ova zemlja suočava. Naime, kompanije u Kini koje se bave proizvodnjom testova i opreme za koronu, sada se bore da plate i zadrže radnike, zbog čega su sve češće pobune o kojima se ćuti u kineskom vrhu.

Nakon što je Kina poništila ograničenja politike „nultog kovida“, njihova ogromna mašinerija za nadzor i testiranje virusa je propala, čak i kada je broj infekcija i smrtnih slučajeva porastao. Sada se vlasti suočavaju sa još jednim problemom: ljutitim radnicima koji traže plate i poslove.

- Advertisement -

Radnici na proizvodnom mestu testova za kovid Zibio Inc., koji se nalazi u prostranoj jugozapadnoj metropoli Čongking, pokrenuli su proteste tokom vikenda, prema snimcima na platformama društvenih mreža. Oni su se protivili iznenadnom otpuštanju hiljada radnika i neisplaćenim platama. Stojeći na zalihama inventara, demonstranti su šutirali i bacali kutije sa brzim testovima na antigen na zemlju, prosipajući hiljade testova.

Radnicima u fabrici „Acon Biotech“ u Hangdžou, početkom ovog meseca rečeno da će biti otpušteni na dve nedelje jer su prihodi kompanije smanjeni otkako su ukinute mere „nultog kovida“. Svedoci su rekli da se nekoliko radnika popelo na krov fabrike za testiranje i zapretilo da će skočiti u znak protesta zbog neplaćenog odsustva. A u posebnom proizvodnom pogonu za testiranje u gradu, radnici su danima protestovali zbog spora o platama.

Jedan zaposleni koji je učestvovao u protestima, koji je pristao da govori samo ako ga ne citiraju po imenu s obzirom na političku osetljivost radnih nemira, rekao je da su radnici pobesneli zbog odsustva jer to znači da ne mogu da zarade novac pre Lunarne Nove godine. Radnicima je pre nedelju dana konačno dato 3.000 juana, ili otprilike 445 dolara, a većina radne snage je tada otišla na praznike.

Li i njene kolege su neki od miliona ljudi širom Kine, koji su sprovodili politiku Pekinga protiv korone tri godine, ali se sada suočavaju sa neizvesnom budućnošću. Iznenadni kraj politike takođe signalizuje preokret bogatstva za kompanije koje su imale koristi od buma potražnje za testiranjem i distribucijom hrane tokom karantina, dok je ogromna cena najstrože kontrole virusa na svetu opteretila kase lokalne vlade.

Strahuje se od većih nemira

Njujork tajms je posetio tri fabrike za proizvodnju kovid testova u Hangdžouu, gde su radnici i stanovnici potvrdili da je poslednjih dana bilo protesta radnika. U jednoj fabrici kojom upravlja firma „Ksiniue Biotech“, vatrogasno vozilo, kola hitne pomoći i policijski kombi mogli su se videti u fabričkom dvorištu kako odgovaraju radniku koji se popeo na krov petog sprata i pretio da će skočiti u znak protesta. Zatvorena fabrika bila je poprište višednevnih demonstracija, rekli su svedoci u blizini fabrike.

Tajms je takođe pregledao video snimke protesta u Hangdžouu i Čongkingu koji su kružili društvenim mrežama, gde su se radnici u velikom broju sukobili sa policijom.

Incidenti odbijanja i protesta, nekada retka pojava u Kini, postajali su sve češći što se duže odugovlačilo sa politikom „nultog kovida“. U novembru, stotine radnika u glavnoj fabrici ajfona kompanije „Epl“ u Džengdžouu sukobile su se sa obezbeđenjem, dok su tenzije proključale nakon skoro mesec dana strogih ograničenja namenjenih suzbijanju izbijanja kovida 19.

Istog meseca, protesti protiv oštrih pravila o virusima izbili su širom Kine u najrasprostranjenijim demonstracijama u zemlji poslednjih decenija. Iako im se naveliko pripisuje da su u decembru pokrenuli zvaničan pomak od politike nultog kovida, Kina je navela da je već unosila promene u politiku pre sukoba.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu