POBEDA DESNICE NA ŠVEDSKIM IZBORIMA: Premijerka priznala poraz levice

Obavezno pročitajte

Vođa nacionalističke populističke stranke Švedske demokrate Džimi Akeson proglasio je danas pobedu desničarskog bloka na izborima održanim u Švedskj tokom vikenda, a premijerka Magdalena Anderson priznala je poraz.

Sa gotovo svim prebrojanim glasovima, desničarski blok od četiri stranke među kojima je i stranka Švedske demokrate izgleda da je osvojio tanku većinu u švedskom parlamentu ;Riksdagu koji broji 349 poslanika. Mali broj glasova koji još nisu prebrojani ne mogu da promene konačni ishod izbora.

- Advertisement -

Švedska premijerka Magdalena Anderson prizala je danas poraz levice i pobedu bloka desnice i ekstremne desnice pošto su stigli gotovo kompletni rezultati izbora, prenosi agencija Frans pres.

Premijerka Anderson je rekla na konferenciji za novinare da je preliminarni rezultat dovoljno jasan da se zaključi da je njen blok levog centra izgubio vlast i najavila ostavku koju će zvanično podneti sutra.

Obećavajući ;da je vreme da se „Švedska stavi na prvo mesto” Akeson je rekao da će njegova stranka biti pokretačka snaga u njegovom radu na ponovnoj izgradnji bezbednosti u Švedskoj.

Anderson je postala prva žena na mestu premijera u Švedskoj prošle godine i vodila je zemlju ka pridruženju NATO posle ruske invazije na Ukrajinu.

Partiju Demokrata Šveđani su dugo bojkotovali zbog njenih korena u neonacističkom pokretu. Poslednjih godina ona se promenila izbacujući ekstremiste i stekla podršku sa čvrstim stavom prema kriminalu i imigraciji u vreme kada se u zemlji beleži skok oružanih napada i drugog nasilja.

Kao rezultat toga desničarski blok je osvojio 176 mesta u parlamentu od 349 mesta, a blok levog centra premijerke Anderson 173 mesta. ;

„Četiri desničarske stranke izgleda da su osvojile tek nešto manje od 50 odsto glasova na izborima i u Riksdagu imaju prednost od jednog ili dva mandata. To je tanka većina, ali je većina. Sutra ću prema tome tražiti smenu na mestu premijerke ; i odgovornost za nastavak procesa će sada preći na predsednika Parlamenta”, rekla je Anderson.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu