PLJAČKAJU NAROD BEZ SRAMA: Za dostojanstveni život potrebno četiri minimalca!

Obavezno pročitajte

Pregovori o minimalcu su počeli, sindikati traže da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i bude 43 hiljada dinara. Može li minimalac da zaštiti od siromaštva? U Centru za politike emancipacije izračunali su koliko je mesečno potrebno za pristojan i dostojanstven život – o plati je govorio Vladimir Simović iz te organizacije.

– Prethodno istraživanje u okviru kampanje Clean clothes koja se bavila položajem tekstilnih radnika u regionu jugoistočne Evrope, iz 2018. pokazala je da plata za život u Srbiji iznosi 98.000 dinara. Istraživanje je ponovljeno, ažurirani su podaci sa inflacijom u proteklom periodu, te se došlo do podatka da je plata za život 2021. godine trebalo je da iznosi 114.752 dinara. Nema podataka za ovu godinu, kaže Simović za  N1.

- Advertisement -

Navodi da podatak za prošlu godinu govori o sumi koja može da zadovolji potrebe radnica i radnika i njihovih porodica, baš onako kako piše u Zakonu o radu, šta bi minimalna zarada trebalo da čini, a ne čini.

On kaže da je rađen obračun troškova hrane u regionu, preko toga se računaju i ostali troškovi-trošak stanovanja, odevanja, zdravstva, obrazovanja, ali i da ostane da se uštedi za nepredviđene troškove.

– Minimalna potrošačka korpa pokazuje koliko 30 odsto najsiromašnijih domaćinstava može da troši, ne pokazuje realne troškove. Navodi se da tročlana porodica ima 660 dinara dnevno za hranu, 128 dinara mesečno za obrazovanje, 1.500 dinara za zdravstvo, što je neadekvatan parametar. Minimalna zarada ne dobacuje ni do potrošačke korpe, a po Zakonu bi trebalo da se izjednače, naglašava Simović.

Sindikati bi, kako kaže, morali da budu hrabriji u zahtevima, jer bi inflacija uskoro mogla da promeni i minimalnu korpu, a njihov zahtev je da minimalac bude 43.000 dinara.

On veruje da bi poslodavci mogli da isplaćuju veći minimalac jer je profit privrede u 2021. bio 6,5 milijardi evra, što je rast od 80 odsto.

Iako se suočavaju sa većim troškovima proizvodnje, oni su već povećali cene, podseća Simović iz Centra za politike emancipacije i dodaje da je veliki kontigent profita, a plate ostaju minimalne, pa se kriza svaljuje na ledja najsiromašnijih.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu