4.8 C
Belgrade
sreda, 20 oktobra, 2021

PLJAČKA VEKA: Niš najmanje pet puta skuplje naplaćivao taksu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Samo „zaboravljajući“ Zakon o ozakonjenju koji je donet 2015. godine i koji prepoznaje različite objekte i njihovu namenu, niška Uprava za građevinarstvo je građanima naplaćivala taksu za legalizaciju objekta, po enormnoj ceni od 250.000 dinara, iako je reč o kućama, a ne stambenim zgradama. U institucijama koje su prekršile zakon ćute, a sve je više građana koji se javljaju jer su oštećeni, odnosno naplaćena im je taksa u mnogostruko višoj sumi od one koja je predviđena.

Niš FOTO: ShutterstockNiš FOTO: Shutterstock

Naime, prema Zakonu o ozakonjenju tačno se pravi razlika između objekta koji je namenjen za prodaju, odnosno stambene zgrade i porodične kuće. Ovi drugi plaćaju taksu prema kvadraturi, bez obzira da li je ona prizemna ili ima tri etaže na primer. Zakon o stanovanju, koji je mnogo ranije donet i za koji se niška Uprava za građevinarstvo uporno drži, nije prepoznavao namenu objekta, te se računalo da ako kuća ima dve ili više stambene jedinice, odmah postaje zgrada. Tako su građanima naplaćivali taksu od 250.000 dinara, iako je ona zapravo u nekim slučajevima i svega 15.000 dinara.

- Advertisement -

Da su Nišlije zloupotrebile zakon ispostavilo se Rešenjem u koje smo mi imali uvid, a kojim je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, poništilo naplatu te takse u jednom slučaju.

– Ovo je prava pljačka, a ono što je najvažnije je šta je sa tim ljudima koji su oštećeni, odnosno koji su platili? I zašto još uvek u Upravi za građevinarstvo krše zakon i dalje naplaćuju po 250.000 dinara tu istu taksu – pita predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Nišu Jelena Milošević.

Ona dodaje da se pravnom timu odbora javljaju oštećeni građani, čak da ima primera da su ih terali, pre nego što preuzmu rešenja o legalizaciji da potpišu izjave kako ne bi tražili povraćaj novca. Jednoj osobi su rekli da se zakon promenio i da je taksa poskupela!

- Advertisement -

– Zašto se ne oglasi sada bivša načelnica ove uprave, koja je zamenica gradonačelnici Marina Živulović – Petrović, ili sadašnja v.d. načelnica Ivana Zaharijev-Dozet, ili gradonačelnica Sotirovski – pita Milošević.

Ono što je najveća nepoznanica je koliko je građana od kako je donet Zakon o ozakonjenju 2015. godine na ovaj način prevareno, ali se zna da je Niš jedini grad u Srbiji koji ga pogrešno tumači. Na kraju, ne zna se ni gde su otišle te silne pare koje su građani morali da plate, jer su uslovljeni uvođenjem struje, vode, kanalizacije i morali su da zbog osnovnih životnih potreba u svojim kućama što pre ozakone objekte.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti