Da li se pod plaštom „sistematizacije radnih mesta“ priprema smena Milenkovića?

Obavezno pročitajte

Dolaskom Bratislava Gašića za ministra policije, inspektor Slobodan Milenković, zaslužan za otkriće planataže Jovanjica, prestao je da bude tema i predstavnika vlasti i provladinih tabloida. I taman kada se činilo da, ipak, neće ispaštati za to što je, kako su mu pojedinci svojevremeno poručivali, udario tamo gde nije smeo, priča o njegovoj smeni opet je aktuelizovana. I to na sednici Skupštine Srbije.

Posle brojnih afera koje su se dogodile, slučaj najveće plantaže marihuane u Evropi kao da je gurnut u zapećak.

- Advertisement -

Pojedini nedeljnici i istraživačke redakcije održavaju „Jovanjicu“ u životu, otkrivajući nove detalje u vezi sa njom i prateći suđenje njenom vlasniku Predragu Koluviji.

Primećuje to i novinar Ivan Milićević, koji pomno prati taj proces i konstatuje – najbolji saučesnik svakog krivičnog dela je vreme. Prošle su skoro četiri godine…

„A mi zapravo nismo došli do trenutka da je počeo drugi onaj postupak, u javnosti poznat kao ‘Jovanjica 2’, a kojim su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih struktura“, kaže Milićević.

„Da li je tačno da poznanik prvooptuženog za ‘Jovanjicu’ Predraga Koluvije, biši direktor BIA-e, akutuelni ministar (MUP-a) Bratislav Gašić, novom sistematizacijom u beogradskoj policiji priprema smenu upravo inspektora Slobodana Milenkovića čoveka koji je razotkrio ‘Jovanjicu“, zapitala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Mogli smo da vidimo i steknemo očigledan utisak da se vlast na sve moguće načine trudi da njega na neki način diskredituje i da ga istisne iz MUP-a“, ocenjuje novinar Milićević.

Slične tvrdnje iznosi i Miroslav Aleksić iz „Narodne stranke“. Za progon Milenkovića i njegovih kolega optužuje vadajuće, pravosuđe i tajne službe.

„Pa su tako na udaru bili policajci Četvrtog odeljenja Milenković, Mitić, njegove druge kolege koje su razotkrile to imanje. Umesto da oni budu nagrađeni, štitio se Predrag Koluvija i njegova organizovana kriminalna grupa i svi drugi koji su bili umešani u proizvodnju marihuane“, kaže Aleksić.

I sam Milenković je u iskazu pred tužiocem izrazio sumnju da je zagazio gde nije smeo. Ispričao je tada da mu je Saša Vujisić, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije koji je od 2019. u bekstvu, to i potvrdio.

„Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA, u stvari, rekao je da je njegov projekat VOA-e i BIA-e, a kao da je on glavni u celoj toj priči za organizaciju celog posla“, navedeno je u delu iskaza Slobodana Milenkovića pred tužiocem.

A koliko je izgledno da se kao sredstvo za „neutralizaciju“ nepodobnih koristi sistematizacija radnih mesta? Novinar portala Nova.rs koji poznaje prilike u MUP-u objašnjava – isproban je to metod još u vreme prethodnih ministara Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića.

„Opet se ‘podgrejala’ ta priča dolaskom Bratislava Gašića koji je je sa sobom poveo nekoliko sebi bliskih saradnika iz BIA, koje takođe planira da rasporedi na visoke funkcije u MUP-u“, kaže Milićević.

Podsetimo, „Jovanjica“ otkrivena je 15. novembra 2019. na imanju kod Stare Pazove.

Na gazdinstvu koje su do tada obilazili visoki državni funkcioneri kako bi promovisali organsku proizvodnju i biznis Predraga Koluvije.

Možda bi i nastavili da ga posećuju da Koluviju, pobožnog privrednika, kako se predstavljao, nekoliko dana pre policijske akcije nije zaustavio upravo načelnik beogradskog Odeljenja za borbu protiv droga Milenković.

Kada je Koluvija tom prilikom Milenkoviću pokazao lažnu policijsku značku, postalo je jasno da nešto nije u redu.

Ubrzo je uhapšen, a kada je policija upala u njegove proizvodne pogone, zatekla je 1, 6 tona marihuane i skanka, najsavremeniju laboratoriju, dve sušare, ometače za komunikaciju mobilnim telefonima, oružje i puške za skidanje dronova.

Od hapšenja Koluvije, Milenković je više puta ispitivan u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a Srbije o svom radu, a u dva navrata i poligrafski ispitan, između ostalog i u vezi sa navodima da su predsednik Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej Vučić povezani sa „Jovanjicom“.

Povodom takvih tvrdnji oglasio se javno i to pred kamerama MUP-a.

„Ni u jednoj situaciji, čak ni u jednom, bilo kom segmentu ove obrade nije pronađeno da bilo kakvu vezu sa navedenim slučajem. Znači, to vam ja odgovorno tvrdim i kao načelnik odeljenja i kao neko ko je podneo krivičnu prijavu protiv Predraga Koluvije“, istakao je Milenković.

Milenković je dva puta je ispitivan u Višem tužilaštvu u Beogradu. Protiv njega je pokrenut postupak nakon što ga je bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u jednom intervjuu optužila da prodaje drogu.

Njegov advokat je nakon drugog saslušanja najavio da će povodom ovog slučaja podneti žalbe domaćim i međunarodnim institucijama i dodao da su bezbednosne službe organizovale njegovu likvidaciju.

Pored toga, Milenković je višestruko bio na meti medijskog linča provladinih tabloida.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu