PISMO SINODU SPC TRESE SRBIJU: Konačni udar na svetu tajnu braka!

Obavezno pročitajte

Razlog obraćanja je zvanična izjava ministarke Gordane Čomić da će do kraja godine biti gotov nacrt zakona o istopolnim partnerstvima.

Svetom Arhijerejskom Sinodu SPC

Eparhijskim arhijerejima SPC

- Advertisement -


Časni oci arhijereji,

Iako svesni da se naša Sveta Crkva nalazi u danima neizmerne žalosti za tek u Gospodu upokojenim, blažene uspomene patrijarhom srpskim g. Irinejom i mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem, obraćamo Vam se ovim pismom jer smo ozbiljno zabrinuti za budućnost našeg svetosavskog naroda i naše mnogostradalne Otadžbine.

Razlog je zvanična izjava (30. novembar 2020. g.) nove ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordane Čomić, da će do kraja godine biti gotov nacrt zakona o istopolnim partnerstvima, a da već na proleće sledeće godine taj zakon treba da usvoji Narodna skupština.

Prema zvaničnim najavama zakon bi trebao da omogući registraciju kod matičara istopolnih zajednica i da, shodno tome, partnere iz ovih zajednica izjednači u pogledu imovinskih prava sa supružnicima iz bračnih zajednica.

spc,

Iako zakonodavac u ovoj fazi ne može homoseksualnim partnerskim zajednicama da nominalno da svojstvo bračne zajednice, pošto Ustav Republike Srbije definiše brak kao zajednicu muškarca i žene (čl. 62. st. 2.), iskustvo velikog broja zemalja članica

Evropske unije i Saveta Evrope pokazuje da su zakoni o istopolnim partnerstvima bili samo prva stepenica na putu koji se završavao potpunim ustavnim redefinisanjem ustanove braka, tako što se homoseksualnim partnerima omogućuje da zaključuju brak i budu nosioci roditeljskih prava. Upravo imajući u vidu komparativno evropsko iskustvo zaključujemo kako već sada glavni motiv predlagača ovog zakona nije da imovinsko-pravno izjednači homoseksualne partnere sa supružnicima, već da stvori pravni presedan za konačni udar na svetu tajnu braka.

Svesni toga, a opominjući se strašne sudbine biblijskog Sodoma, ne možemo kao organizacija koja brani tradicionalne i hrišćanske vrednosti da zaćutimo nad bezakonjem koje se u vidu legalizacije homoseksualnih zajednica sprema svetosavskom srpskom narodu i svim građanima Republike Srbije koji pripadaju tradicionalnim verskim zajednicama.

Stoga Vas kao svoje duhovne pastire usrdno molimo da nam pomognete u našoj zajedničkoj borbi protiv ozakonjenja greha i sablazni, pre svega tako što ćemo dobiti jasan stav naše Svete Crkve o legalizaciji homoseksualnih partnerskih veza u formi zakona o istopolnom partnerstvu. Pritom, imamo u vidu način na koji je Ruska Pravoslavna Crkva u „Osnovama socijalne koncepcije” precizno i razumljivo, na duhovnu korist svojih vernih čeda, formulisala svoj načelni stav o svakom obliku legalizacije homoseksualizma:

„Odnoseći se s pastirskom pažnjom prema ljudima koji imaju homoseksualne sklonosti, Crkva se istovremeno odlučno protivi pokušajima da se grešna tendencija predstavi kao ‘norma’, a utoliko pre da se predstavi kao predmet gordosti i primer za podražavanje. Upravo zbog toga, Crkva osuđuje svaku propagandu homoseksualizma.”

Ne moramo Vama, našim duhovnim učiteljima, da objašnjavamo koliko bi sličan jasan stav Srpske Pravoslavne Crkve o zakonu o istopolnim partnerstvima bio motiv svim pravoslavnim hrišćanima, pa i onima koji u naše ime vrše vlast, da još jednom dobro porazmisle o ovakvom bezakonom naumu. SPC je kao važan i nezaobilazan društveni faktor pozvana da javno izloži svoj stav o ovom pitanju i da bude ozbiljno konsultovana od državnih organa u javnoj raspravi koju je tim povodom već najavila ministarka Čomić.

Očekujući Vaš učiteljski glas, savet i podršku u borbi za odbranu naše dece od sodomske sablazni, ispovedamo Vam da naša sveta revnost u ovoj borbi neće ići preko jevanđeljske mere koju nam Sveti Apostoli predadoše: „Bogu se treba pokoravati više nego ljudima” (Dap 5, 29). „To je”, rečju Svetog Justina Ćelijskog, „ustav Pravoslavne Crkve, njen večni i neizmenljivi Ustav – Sveustav, njen večni i neizmenljivi Stav – Svestav”.

Celivajući Vaše svete desnice,
do kraja odan na putu Svetog Save


Dr Hadži Dragan Vesović

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu