17 C
Belgrade
недеља, 31 маја, 2020

PISMO JEROMONAHA IZ TUMANA: Padamo na prvoj lekciji, recept protv korone je u nama

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Jeromonah Dimitrije iz manastira Tumane uputio je otvoreno pismo povodom epidemije koronavirusa, ističući da je „recept protiv korone u nama“. On upozorava da je strah od korone nadvladao sam sebe otvarajući put u beznađe.

„U životinjskoj borbi za životom, padamo na prvoj lekciji, a ona se zove ljubav. Zamenjena samoljubljem, naša antiljubav ljušti police marketa bezobzirno i prezrivo ne primećujući bližnjeg. Tolerancija se pretvara u neviđenu grubost, koja pored pogrdnog ‘srpskog’ rečnika ne preza ni od odmeravanja fizičke snage… I ova borba za ‘goli život’ u vidu punjenja ostava i medikamenata ne bi bila ni suvišna ni strana, kada bi u pitanju bilo neko divlje pleme iz neke daleke nama nepoznate zemlje“, naveo je jeromonah Dimitrije.

- Advertisement -

On je ukazao da problem nastaje zato što se radi o jednom hrišćanskom pravoslavnom narodu, čiji je identitet zasnovan i postoji već vekovima na temeljima jevanđeljskog načela života.

Za epidemiju koronavirusa kaže da je izazov koji predstavlja iskušenje koje treba prepoznati i boriti se protiv njega.

On navodi da se, „u osvitu novih tehnologija i dostignuća koja su zasigurno čoveka podigla visoko, čak i iznad očekivanja“, javio golim okom nevidljiv virus.

- Advertisement -

Strah od korone nadvladao je i sam sebe otvarajući put u beznađe, koje je uvek praćeno samodovoljnošću i sebičnošću“, smatra jeromonah Dimitrije.

On savetuje da se protiv toga treba boriti postom, molitvom, pokajanjem, čitanjem prikladne klasične literature, nešto što je vedro, optimistično.

Ističe da zabrana kretanja nije ništa strašno

„Post je, neka naš podvig bude da ostanemo kod kuće. Stisnimo zube, izdržimo. Lepi su dani, ako imamo dvorište izađimo, pogledajmo lepotu Božiju. Kada nam je teško, bodrimo jedni druge, radujmo se jedni drugima. Ako je već neka vrsta izolacije, tu su i telefoni i mejlovi, pa ćemo bar čuti bližnje“, navodi jeromonah.

On savetuje da se poštuju preporuke lekara i da se ljudi savesno ponašaju i zbog sebe i bližnjih.

O tome kako se treba ponašati u crkvi kaže: “Sveta tajna pričešća najjači je lek, lek besmrtnosti, lek večnog života. Kada smo u hramu, imajmo razumevanje jedni za druge. Sami napravimo red… Ako nam se kašlje, imamo maramicu“.

„Dok je izolacija, izolujmo i mi loše u sebiUmnožimo ljubav, veru, nadu, bogoljublje i čovekoljublje. Post je — postimo i uzdržavajmo se u ime svoje vere od greha i zla. Recept protiv korone je u nama. Hristos nam ga je zaveštao“, zaključio je jeromonah Dimitrije.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

ANARHIJA U SAD: Ošamarila 2 puta policajca pa je nokautirao (VIDEO)

SAD pod konstantnom presijom Neredi se ne smiruju širom SAD gde su izbili masovni protesti zbog ubistva Afromaerikanca Džordža...

JA SAM MU SAMO REKAO POZDRAVITE VAŠU GOSPOĐU MAJKU: Sergej dao izjavu posle obračuna (VIDEO)

Sergej dao izjavu Tokom akcije prikupljanja potpisa za izbore, jedan od pristalica bojkota ga je napao, a zatim...

SERGEJ NAPADNUT: Prišao čovek i udario ga pesnicom u glavu!

Sergej napadnut Lider Pokreta Slobodnih građana Sergej Trifunović napadnut je danas ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj tokom skupljanja potpisa...

POPUŠTANJE MERA: Šta je dozvoljeno od 1. juna?

Popuštanje mera od sutra Od ponedeljka 1. juna u Srbiji će stupiti na snagu novo popuštanje mera uvedenih...

NJUJORK: Demonstranti palili i razbijali, policajci ih gazili (VIDEO)

Njujork i nestabilnost Ulični protesti u Njujorku zbog nasilne smrti Afroamerikanca tokom policijske intervencije pretvorili su se u...
- Advertisement -