15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

PIJU NAM KRV, DOSTA JE: Radnici blokirali put, najavili i štrajk!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Oko 250 radnika, od ukupno 380 koji su zaposleni u kuršumlijskoj fabrici „Simpo ŠIK“ danas je blokiralo magistralni put Niš-Priština kod kuršumlijske petlje, jer im sada već 11 godina preduzeće ne uplaćuje radni staž. Ovo je, kako su naveli, bio protest upozorenja, koji će se održati i naredna dva dana na istom mestu, a ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahteve, radnici najavljuju generalni štrajk u fabrici.

– Već dve godine prebacuju loptu sa jednog na drugu, a naši radnici zbog neisplaćenog radnog staža koji odlaze u penziju odmah postaju socijalni slučajevi, jer im penzija bez tog staža 14.000 dinara. Ono što je najgore je da se na našim platnim listićima svih ovih godina regularno odbija za radni staž. Gde su te pare? – kazao je između ostalog okupljenima predsednik samostalnog sindikata „Simpo ŠIK“ Aleksandar Eraković.

On je dodao da su tokom dana izvršeni veliki pritisci na radnike, da im je rukovodstvo fabrike podnelo prijave Inspeciji rada, ali da oni neće odustati i da traže samo ono što im zakonski pripada.

- Advertisement -

– Direktor pominje neku odluku Vlade Republike Srbije iz 2015. godine, a mi ga sada zovemo da nam je pokaže. Poručujemo mu da nećemo odustati dok ne dobijemo ono što je naše – dodao je Eraković.

Probali smo dadobijemo komentar od direktora „Simpo ŠIK“ Milorada Andrejića, ali on nije odgovarao na naše pozive.Protest radnika Protest radnika „Simpo Šik“ FOTO: Direktno.rs

Radnici su ozlojeđeni, jer im se ne uplaćuje radni staž, a to potvrđuje i Milenko Strugarević, koji već 39 godina radi u ovoj fabrici.

- Advertisement -

– Nedavno sam išao da proverim i rečeno mi je da skoro 11 godina nemam uplaćen radni staž, a redovno mi se odbijao na platnom listiću. Za sve ove godine imam samo mesec i po dana bolovanja, uskoro ću u penziju, a biću socijalni slučaj – očajan je Strugarević.

Slična iskustva imaju i ostali radnici, a njegov brat Tomislav koji je pre mesec dana otišao u penziju kaže da uopšte ne zna kolika će ona biti.

Među okupljenim radnicima vladalo je nezadovoljstvo i rešenost da istraju, ako bi dobili ono što je njihovo.

– Preduzeće kaže da se obratimo državi, država preduzeću. Svi prebacuju loptu i piju nam krv – najčešći je komentar okupljenih radnika.Radnici Radnici „Simpo Šik“ su blokirali magistralni put Niš-Priština FOTO: Direktno.rs

Radnike su podržali i građani, političke stranke u opoziciji, kao i grupe građana.

Pre ove blokade prvo je kuršumlijski odbor SSP ukazivao na težak i nezavidan položaj radnika u ovoj fabrici. Tako je član kuršumlijskog odbora i ujedno i Glavnog odbora SSP Slavko Ilić 15. juna ove godine blokirao magiistralni put na istom mestu i govorio o nezavidnom položaju radnika.

– Podsećamo građane i javnost Kuršumlije da je Stranka slobode i pravde Kuršumlija prva od svih političkih subjekata ukazala na drastično kršenje prava radnika „Simpo ŠIK“ zbog toga što im nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za period čak i više od desetak godina, čime su drastično oštećeni i ne mogu ostvariti pravo na realni i puni iznos penzija, nakon penzionisanja. Podsećamo i to da je protest pod okriljem SSP Kuršumlija i Slavka Ilića održan, blokiran je put, ali se zastrašeni radnici nisu odazvali ovom protestu i blokadi, osim neznatnog broja. Svojim prisustvom podršku je dao samo nezavisni sindikat „Sloga“. Naravno, radnici su ucenjeni da ne vode sudske sporove za zaštitu prava i zastrašeni su čak i otkazom u firmi, uz manipulaciju rukovodstva preduzeća i posebno sindikata koji za ceo taj period od 10 godina u kom je izostala uplata doprinosa nije preduzeo ništa da se to pitanje reši – navodi se u saopštenju koje je povodom ovog protesta izdao OO SSP Kuršumlija.FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

Oni dodaju da podržavaju svaki vid napora i borbe svih radnika „Simpo ŠIK“ za ostvarenje njihovih prava, ali samo radnicima, ne i njihovom sindikatu koji je ćutao sve vreme i, kako su naveli, „verovatno je u sprezi sa vladajućim strukturama lokalne vlasti i države Srbije koji nisu mrdnuli da zaštite radnike“.

– Stranka slobode i pravde je uvek tu i otvorena je za sva pitanja radnika kao i ostvarivanje besplatne pravne pomoći – navodi se na kraju saopštenja SSP Kuršumlija.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti