PETKOVIĆ: Razmotrićemo razmeštanje do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na sever KiM

Obavezno pročitajte

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare povodom upada pripadnika ROSU na sever Kosovske Mitrovice da će Srbija razmotriti razmeštanje do 1.000 pripadnika snaga bezbednosti na Kosovu i Metohiji prema rezoluciji 12 44, posebno član 4 te rezolucije i člana 6. 

Petković je rekao da je Aljbin Kurti večeras „nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa Kosova i Metohije“.

Kako je naveo, povod za upad policije na sever pokrajine bio je navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na severu. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao se sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine. Ističe da se na taj način dopušta Kurtiju da „sahrani Briselski sporazum”.

Petković je kazao da, prema saznanjima Beograda, više od 300, do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, su oko 20.30 časova upali na sever i to iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali.

Onda su se rasporedili i blokirali ceo grad da bi se stacionirali u Suvi dol, Bošnjačku mahalu, Brđane, Mitronaselje, Tri solitera, kazao je Petković.

Podsetio je sve na Kosmetu, kao i one sa zapada, da albanska policija sa juga po Briselskom sporazumu nema pravo da bude na severu Kosova i Metohije.

„To svi dobro znaju i svi se prave ludi i dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum”, kazao je Petković.

Kako je rekao, nakon što je Kurti danas slavodobitno „hapsio vino i rakiju” i napadao ljude i porodicu Petrović, vlasnike vinarije, i nakon što su maltretirali srpsku decu u vrtiću u Leposaviću, kada je Kfor „zalutao” u dvorište vrtića, danas su opet zalutali, ali ne Kfor, već specijalne jedinice ROSU koji su se vrteli u dvorištu dok su deca od godinu i dve spavala u vrtiću.

Ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da protera srpski narod sa KiM, kao i da sve ono što rade Srbi u južnoj pokrajini mora da bude napadnuto, kažnjeno.

„Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se nikada više neće ponoviti ni pogrom, niti ‘Oluja’ i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili pogotovu oni na zapadu koji treba da urazume Prištinu šta znači to što je rekao predsednik Vučić”, kazao je Petković.

Dodaje da nisu dovoljno dobro shvatili da Beograd neće dozvoliti ni pogrom, ni novu ‘Oluju’, proterivanje i stradanje srpskog naroda sa KiM.

„Nadam se da nakon ovoga što se večeras dogodilo, oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znači ta važna i značajna poruka jer mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dozvoliti da neko naš narod progoni, ubija i maltretira”, naglasio je direktor vladine Kancelarije.

Iz tog razloga, upozorio je, kako kaže, one na zapadu i one sa kojima Srbija razgovara, pogotovu mentore kosovske nezavisnosti, da dobro vode računa kako posle ne bi bili iznenađeni odlukama Beograda.

Ističe da nije Beograd taj koji je ušao u bilo kakve provokacije, niti prekršio Briselski sporazum.

„Nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa, već to sve radi Kurti kojeg očigledno neko pušta i zbog toga nemojte gospodo sa zapada da budete iznenađeni odlukama iz Beograda. Mi smo apsolutno uvereni u odlučnost naših odluka, pre svega namere da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji”, poručio je Petković.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu