28.8 C
Belgrade
nedelja, 26 septembra, 2021

PETAR BOŽOVIĆ ISTUPIO: Deca se ne brane samo na bilbordima!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Ovaj ustanak je buđenje svesti i saveti kod zatečenog naroda, buđenje savesti kod onih koji odlučuju o tim stvarima. Mi se borimo za nešto iskonsko i istinsko. Što se tiče nas, naših potomaka i dece, deca se ne brane samo na predizbornim bilborbima, nego se deca brane tamo gde još postoje ptice, muve, gospodin dabar iz Zasavice, Rađevine, naše Drine“, izjavio je glumac Petar Božović, u „Utisku nedelje“.

Utisak nedelje FOTO: PrintscreenUtisak nedelje, Petar Božović FOTO: Printscreen

U prvoj emisiji nove sezone „Utiska nedelje“, Olja Bećković je pored Božovića, ugostila i dekana Šumarskog fakulteta, Ratka Ristića, kao i Mariju Alimpić, predstavnicu Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“. 

- Advertisement -

Tema emisije je bila ekološka situacija u Srbiji, sa osvrtom na juče održan „ekološki ustanak“ u Beogradu.

– Da sam bio tamo rekao bih mnogo stvari. Jedna je „Svaki Beograđanin je presrećan kad bi video da Beograd nije najzagađeniji grad na Zapadnom Balkanu, Evropi, celoj zemaljskoj kugli“ – izjavio je Božović i dodao:

– Podsetio bih na slavne reči majora Gavrilovića, koji je svom puku rekao otpilike: „Vi nemate šta da brinete za živote vaše, oni više ne postoje“. Od tada je prošao ceo jedan vek, od tada je srpski narod stradao stotinama hiljada i milionima. Danas u slobodnoj zemlji, mi imamo i te kako da brinemo za naše živote. To je jedno od ključnijh pitanja – konstatovao je Božović, koji je bio jedan od brojnih uglednih ličnosti koje su pozvale građane na „ekološki ustanak“.Marija Alimpić; FOTO: PrintscreenMarija Alimpić; FOTO: Printscreen

- Advertisement -

Marija Alimpić je podsetila na posledice po životnu sredinu koje je Rio Tinto ostavio na Madagaskaru.

– Koliko je dobro Rio Tinto prečistio vodu, govori da je u južnom Madagaskaru na pomolu humanitarna katastrofa. Brojne velike svetske reke su zagađene. Nas Rio Tinto i njihova saopštenja uopšte ne interesuju. Imamo sasvim dovoljno podataka i izjava akademika da znamo da mi njihov dolazak ne želimo – kazala je Alimpić.

Ona je naglasila da su svi svesni koliko je projekat Rio Tinta katastrofalan, ne samo za Jadar, nego i za Rađevinu.

– Apelujemo da se ljudi sete da postoji i ta Rađevina, gde se spremaju da poseku zdravu šumu. Naš najveći problem je sad Vlada, kao i lokalne samouprave. Rio Tinto ne interesuje šta će tu da se desi – upozorila je ona.

Božović je naglasio da „gde se pojavio Rio Tinto, tamo trava više ne niče“.

– Ova borba je samo deo borbe protiv zagađenog duha – kazao je on, ukazavši da u ovoj borbi ne treba da postoje „mi“ i „vi“, jer većeg neprijatelja od Rio Tinta nemamo.Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta; FOTO: PrintscreenRatko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta; FOTO: Printscreen

Dekan Šumarskog fakulteta smatra da je jedino pravo rešenje koje donosi korist za narod, odlazak Rio Tinta iz Srbije.

– Taj kraj ima fantastične potencijale za poljoprivredu. Može godišnje da da 100 miliona evra. To bi dalo materijalni input čitavom kraju Jadra i Rađevine – konstatovao je Ristić.

On ističe da naša politička elita gubi mogućnost da vidi običnog čoveka sa njegovim potrebama, te da to stvara bahatost od strane vlasti, koja ne vidi budućnost u ovoj zemlji kad se tako odnosi prema resursima.

– Čitava naša teritorija bi bila zagađena kada bi počelo iskopavanje – rekao je on, dodavši da vlast mora da služi narodu.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti